Hoge waterstand van de IJssel

Zwolle – Het vele smeltwater dat vanuit de Alpen en Duitsland richting ons land stroomt, doet, naast de Rijn, Maas en Waal ook het water van de IJssel tot een behoorlijke hoogte stijgen.

hoog_water_windesheim_1394_470.jpg
Hoog water bij Windesheim

Het water van de rivier bij Deventer was vrijdagmiddag rond 14.45 uur gestegen tot 638 +NAP. Bij Zwolle (Katerveer) 306 +NAP eb bij Kampen 127 +NAP. Waterschap Groot Salland gaat op basis van de meetgegevens van Rijkswaterstaat ervan uit dat het stijgende water niet voor problemen zal zorgen. Wel zijn er enige voorzorgsmaatregelen getroffen. De verwachting is namelijk, dat het water het aankomend weekend wel verder zal stijgen, maar niet tot de hoogtes, die eventuele grote maatregelen zullen eisen. Het zal dit weekend waarschijnlijk voor veel mensen aanleiding zijn er op uit te trekken. Vergeet uw camera niet. De grillige krachten van de natuur zijn het meer dan waard om voor eeuwig vast te leggen!

ijsselcentrale_gelderse_zijde_0466_470.jpg
IJsselcentrale vanaf de Gelderse kant

hoog_water_ijsselspoorbrug_1424_470.jpg

hoog_water_ijssel_katerveer_0411_470.jpg
IJssel met zicht op de Katerveersluis

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Hoge waterstand van de IJssel”

  1. Het water staat echt enorm hoog ja. Collega die vanuit Zwolle Zuid over de dijk richting de Oude IJsselbrug fietst, gaf aan dat hij langs het water reed.
    Ik ben vanmiddag even op en neer naar Apeldoorn gefietst. Mooi fietsen langs het Apeldoornskanaal. Op de terugweg bij Hattem, vlak bij het einde van het Apeldoornskanaal ter hoogte van de Hezenbergerweg loopt het fietspad wat omlaag. Daar is duidelijk dat ook het Apeldoornskanaal last heeft van het water want het hoeft niet 5 cm hoger te staan want dan staat daar het fietspad blank.

    Niet op gelet maar aan de Zwolse kant zal het fietspad onder de Oude IJsselbrug door niet meer toegangbaar zijn gok ik.

  2. Ik vraag me toch echt af wat voor zin of die stuw in Zwolle bij de Hofvlietbrug heeft, ik heb echt geen idee wanneer die in werking moet komen, iemand een idee?

  3. Hoog water in de IJssel heeft geen gevolg voor het peil in de stadsgracht. De sluizen bij Spoolde zorgen hiervoor. Ik vermoed dat die nieuwe stuw (heb ‘m zelf nog nooit gezien, volgende toch eens langsrijden als ik in Zwolle ben) dicht gaat wanneer het water in Het Zwarte Water extreem gaat stijgen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen als het water van het IJsselmeer door een noord-westelijke wind het zwarte water op gestuwd wordt.

  4. @Observer: O de website van Groot Salland stond indertijd de volgende uitleg over die stuw bij de Hofvlietbrug:

    Door de keersluis krijgen de waterkeringen in de stad Zwolle en langs de Sallandse weteringen het tijdens perioden met storm en hoog water minder zwaar te verduren. Hierdoor kan de status van deze keringen over een afstand van 34 km veranderen van ‘primair’ in ‘regionaal’. Om deze reden waren minimale aanpassingen aan deze keringen voldoende en konden natuur-, cultuur- en landschapswaarden worden gespaard. Tijdens een storm, waarbij het water een niveau heeft bereikt van 1 meter boven NAP en de stroomrichting gaat vanaf het Zwarte Water richting Zwolle en de Sallandse Weteringen, treedt de keersluis in werking. Dit zal naar verwachting gemiddeld één keer per twee jaar gebeuren.

  5. De website van het waterschap Groot Salland is een interessante bron van gegevens (de informatie van Gerd en Bernard is overigens juist). Zover ik weet, is de keersluis nog niet in werking geweest sinds de inwerkingstelling in 2007.
    Leuk is om de actuele en historische waterstand in de stadsgracht (gemeten bij de keersluis) te raadplegen. Helaas is er nu een technische storing.

    http://www.wgs.nl/actueel/waterstanden_online
    Laatste wijziging: 14 januari 2011
    Helaas ondervinden wij een technische storing waardoor de actuele waterstanden afkomstig van ons meetsysteem niet online beschikbaar zijn

  6. Concurrent voor de WLZ-hotspot: zoek de schat.

    Zoek de schat!
    Kijk in de Atlas van Overijssel!
    In januari 2011 is een tweede prijsvraag gestart. En ook hieraan kan weer iedereen meedoen. Ergens in Overijssel hebben we een schat ‘begraven’. Degene die deze schat het eerst vindt, wordt de eigenaar van de schat. Via twitter zullen tips en hints over de vindplaats bekend gemaakt worden. Je kunt de schat vinden door op een slimme manier gebruik te maken van de twitterberichten van @atlasactie in combinatie met de Atlas van Overijssel (http://www.atlasvanoverijssel.nl/).

    Op 13 januari 2011 is het twitterbericht met de eerste aanwijzing gestuurd. Daarna komen regelmatig nieuwe aanwijzingen met nieuwe tips, net zo lang, totdat de schat is gevonden. De persoon, die de schat als eerste vindt, mag hem houden.

    Veel plezier met de wedstrijd.

    Heb je nog vragen over de wedstrijd? Neem dan contact op met de provincie Overijssel (team beleidsinformatie) 038 4999440 of beleidsinformatie@overijssel.nl.

Reacties zijn gesloten.