Zwolle – de SP in Zwolle zal maandagavond tijdens het Raadsplein opheldering vragen over de activiteiten van buurthuizen en wijkcentra. Aanleiding is een bezoek aan het buurthuis in Spoolde dat geen commerciële activiteiten meer mag ontplooien van de gemeente. Deze activiteiten worden echter al sinds de oprichting van het buurthuis in 1948 gedoogd. Bovendien zijn er in de directe omgeving geen horecabedrijven die hiervan hinder ondervinden. De SP is verbaasd over deze plotselinge wijziging, omdat er nog geen beslissingen zijn genomen over het nieuwe accommodatiebeleid.
SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Het publieke belang van het buurthuis in Spoolde is groot. Het is een hechte gemeenschap. Als het buurthuis de (para)commerciële activiteiten niet meer kan ontplooien zal dit in de praktijk betekenen dat het buurthuis zichzelf niet meer kan bedruipen en financieel afhankelijk wordt van de gemeente.’ Het buurthuis probeert al geruime tijd meer informatie te krijgen van de gemeente, om zich goed te kunnen voorbereiden op de wijzigingen. Deze informatie weigert de gemeente echter te verstrekken.
De SP wil ook opheldering over het externe bureau wat is ingehuurd om het accommodatiebeleid vorm te geven. Siderius: ‘Al in 2009 heeft de SP een rapport gepresenteerd met daarin voorstellen om de wijkcentra in Zwolle op een hoog kwalitatief niveau te behouden. Toendertijd was de gemeente al bezig met het vormgeven van het beleid. Het is daarom vreemd dat er halverwege het traject opeens een extern bureau is ingeschakeld.’
Onderwerp: buurthuis Spoolde
Inleiding
De fractie van de SP heeft een bezoek gebracht aan het buurthuis in Spoolde. Het buurthuis heeft onlangs bericht gekregen van de gemeente dat zij het bestemmingsplan overtreden, omdat zij (para)commerciële activiteiten bezigen. De gemeente is hierop door de BEM (namens HorecaBond Nederland) geattendeerd. Deze activiteiten door het buurthuis worden al jaren gedoogd door de gemeente. Het buurthuis bestaat sinds 1948. Een verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan door het buurthuis is afgewezen door de gemeente. De argumenten van de afwijzing van dit verzoek zijn echter onbekend. Het buurthuis zal bij het niet naleven van het bestemmingsplan per juni 2011 bij overtreding een dwangsom krijgen opgelegd, blijkt uit correspondentie met de gemeente. Het publieke belang van het Buurthuis is groot. Spoolde is een hechte gemeenschap en het buurthuis speelt hierin een centrale rol. Als het buurthuis de paracommerciële activiteiten niet meer kan ontplooien zal dit in de praktijk betekenen dat het buurthuis zichzelf financieel niet meer kan bedruipen. Het buurthuis heeft diverse malen om informatie gevraagd bij de gemeente Zwolle, maar tot op heden is hier geen gehoor aan gegeven. Ondertussen heeft het buurthuis een advocaat in de hand genomen om bezwaar te maken tegen de gang van zaken. Ook bij andere buurthuizen en wijkcentra speelt de discussie en de vraag over paracommerciële activiteiten.
Dit brengt de SP bij de volgende vragen:
§ Kan de wethouder aangeven of het niet meer ontplooien van paracommerciële activiteiten door buurthuizen en wijkcentra algemeen beleid is en dus geldt voor alle wijkcentra en buurthuizen? Zo ja, sinds wanneer is dit beleid ingezet en wanneer is de gemeenteraad hierover geïnformeerd?
§ Is er volgens de wethouder in het geval van het buurthuis in Spoolde sprake van concurrentievervalsing ten opzichte van reguliere horeca, ondanks het feit dat er geen horecabedrijven in de directe omgeving zijn? Zo ja, hoe dan? Zo nee, wat is dan de reden voor het niet wijzigen van bestemmingsplan?
§ Is de wethouder ervan op de hoogte dat het niet meer ontplooien van paracommerciële activiteiten door buurthuizen zoals Eben Haezer in Spoolde als gevolg heeft dat het buurthuis op termijn in financiële problemen geraakt en in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid een extra beroep moet doen op subsidie van de gemeente Zwolle? Zo ja, acht u het wenselijk dat zichzelf bedruipende buurthuizen hierdoor afhankelijk worden gemaakt van de gemeente?
§ Wanneer krijgt het buurthuis Spoolde meer duidelijkheid en informatie over bovengenoemd onderwerp, zodat zij ook in de gelegenheid worden gesteld om zich op de wijzigingen voor te bereiden?
§ Klopt het dat de wethouder een extern bureau heeft ingehuurd om het accommodatiebeleid vorm te geven? Zo ja, waarom is er niet voor gekozen om de ambtenaren op dit onderwerp beleid te laten formuleren?
Namens de SP-fractie;
Tjitske Siderius
Goed zo Tjitske, wat een onzin om het buurthuis beperkingen op te leggen.
Waar zijn is men toch zo bang voor?
In de wandelgangen hoorde ik dat het wijkcentrum Holtenbroek ook al vaker haar deuren moet gaan sluiten doordat er personeel is ontslagen, ja het gaat goed met het sociaal beleid in Zwolle….
Leo, er zijn veel oudere vrijwilligers die weg moeten voor een andere doelgroep haar intrede gaat doen.
Zo maak je het volk stapel gek.
ik ben het vreemdgenoeg helemaal met tjitske eens. eerst de boel voor veel verbouwen en daarna de deuren moeten sluiten, het is een schende!
Deuren sluiten is nog lang niet aan de orde.Het gaat om de paracommerciele aktiviteiten en er zijn vanaf Den Haag nu eenmaal regels over opgesteld waar zelfs de gemeente niet onderuit komen ook al zouden ze het nog zo graag willen.Swollwacht had hier al vragen over gesteld omdat wij bang zijn voor al die vrijwilligers en verenigingen die er gebruik van maken. De SP was hier schijnbaar niet van op de hoogte of heeft dit genegeerd .De Horeca hier wordt M.I een moeilijk verhaal .Binnenkort wordt er door het College op geantwoord en laten we dat eerst maar eens afwachten.
Wichert, dan kan wel zo zijn, maar het rijk en de gemeentes hebben geen geld om de boel staande te houden of zie ik het niet goed?
Verslag Raadsplein:
Wethouder Vedelaar meldt in gesprek te zijn met Spoolde over deze ingewikkelde problematiek.
De wetgeving is bepalend en die is ook uitgangspunt in het Zwolse horecabeleid. Het is niet zo dat er een heksenjacht wordt geopend op de activiteiten in het buurthuis, maar als er vanuit derden gevraagd wordt handhavend op te treden kan de gemeente niet haar ogen sluiten. Het is ook niet mogelijk e.e.a via het bestemmingsplan te regelen.
Er moet dus gekeken worden naar een slimme manier van subsidiering, waarbij het buurthuis kan functioneren binnen de regelgeving. Daarover zijn gesprekken gaande met Spoolde.
De wethouder treedt in dit dossier gezamenlijk op met de burgemeester, die verantwoordelijk is voor het horecabeleid en de handhaving.
Er is voor het opstellen van een nieuw wijkaccommodatiebeleid inderdaad externe capaciteit ingehuurd. Dit heeft te maken met de ingewikkeldheid van het dossier in relatie tot de beschikbare
ambtelijke capaciteit.
zusenzo ik heb geprobeerd te verwoorden wat Admin hierboven ook schrijft over het raadsplein.Het wordt ingewikkeld ,maar ik heb veel vertrouwen in de Wethouder ook al kan die nog geen toezeggingen doen.Ik ben ook zeer benieuwd
Wichert, ik heb ook vertrouwen in de wethouder zo het er nu uit ziet. Je begrijp dat een wijkcentrum zonder geld niet echt kan draaien.
Zusenzo het is alleen een beetje goedkoop scoren voor de SP ,terwijl Swollwacht het respect heeft om de beweringen van de wethouder af te wachten,omdat wij er ook al vragen over hebben gesteld.Je moet echter wel alle kanten van de zaak bekijken en als je daar niet helemaal inzit is daar moeilijk een oordeel over te geven.Zonder geld kan niemand en ieder komt voor zijn eigen hachje op dat was gisteravond bij de insprekers(16 maar liefst) op de cultuurnota ook zo .
Ik geloof je Wichert.