Zwolle – Het dierenasiel in Zwolle wordt overspoeld met jonge katten. Overal komen ze vandaan. Uit onder andere Zwolle, Olst, Wijhe en Raalte. Gedumpte katten bevallen bij mensen in schuurtjes en kittens worden in boodschappenkratjes onder de struiken gezet. Totaal verhongerde kittens worden in maisvelden aangetroffen. Een compleet nest werd in een mandje over de hekken van het asiel gegooid. De afgelopen week werd er een moederloos kitten van 14 weken gevonden bij de achterdeur van een particulier.
Het is dweilen met de kraan open, zegt het Zwols Dierenasiel. Zo worden er twee kittens herplaatst, maar komen op dezelfde dag weer 5 kittens binnen. Het is in voorgaande jaren nog nooit zo druk geweest. Maar liefst 107 kleine, ondeugende, miauwende viervoeters zitten in het Zwolse asiel te wachten op een nieuw tehuis. Ze zitten er in alle kleuren. Spierwit, pikzwart, getijgerd, lapjes, rood, zwart, wit etc etc. Allemaal zijn ze ingeënt, ontwormd, ontvlooid en gechipt. Veel van deze kittens heeft het asiel gelukkig tijdelijk onder kunnen brengen in pleeggezinnen, zodat ze alle aandacht konden krijgen. Zij wachten nu met smart op lieve baasjes!! Tevens heeft Dierenasiel Zwolle behoefte aan “lekker" blikvoer (kuipjes, zakjes) om de kittens mee te verwennen. Alles is welkom.
Waarom moet iedereen ook zonodig een kat of hond. Er zijn er gewoon teveel, met de nodige overlast tot gevolg. Loslopende honden, poep en nu dit. Hou je huisdier gewoon thuis of aan de lijn en bezind eer ge begint.
Je betaalt veel geld om een kat naar het asiel toe te doen. Gevolg is dat men de katten gaat dumpen.
Sneu voor de katten…
Ze halen ook genoeg geld binnen bij het asiel. Kinderen in de straat hebben onze kat een keer opgepakt toen ie buiten liep en de dierenambulance gebeld. Het beestje ging vervolgens zonder enig onderzoek waar ie vandaan kwam naar het asiel.
Wij hebben drie dagen lang lopen zoeken waarna uiteindelijk de aap uit de mouw kwam. Gebeld met het asiel en ja hoor, we mochten hem weer ophalen, nadat we eerste even 40 euro af mochten tikken. Voor onze eigen kat nota bene. En het ergste was nog dat het beestje nadien enkele dagen doodsbang was en geen hap gegeten heeft. We hebben hem laten onderzoeken en hij bleek inderdaad besmet met een of ander virus. Dierenartskosten van 70 euro eroverheen.
Ben je weer ruim 100 euro lichter om je eigen kat terug te krijgen.
Waarom geen grote campagne om de dieren te laten steriliseren??? Of structureel GOEDKOPE sterilisatie!! “t is niet meer te betalen die bedragen!! Spreek de dierenartsen daar maar eens over aan. Die verdienen dik aan dat gebeuren.>:(
Bijna iedereen laat zijn kat op straat lopen en in mijn tuin poepen.
Een huisdier hoort in huis en anders neem je maar een parkiet.
Een hond 2 minuten los laten levert je een dikke bekeuring op.
Weg met al die huis/straat katten!
@ Wilbert
Kat niet los laten lopen had je dat probleem ook niet gehad. En wat denk je wat die dieren ambulance kost personeel van het dierenasiel enz enz alleen voor die kat van jou, die jij zonodig bij een ander in de tuin moet laten poepen. Ze hadden je 140 euro moeten laten betalen was je dichter bij de kosten gekomen die gemaakt zijn voor jou kat.
Laten we eens wat mensen verzamelen die in de tuin van een kattenbezitter gaan zitten kakken..
Wedden dan de politie binnen 4 minuten op de stoep staat, we ingerekend worden en als eerste in het nieuws komen..
Eerst vinden ze het zielig dat een katje in een dierenasiel zit en nemen ze er één. Later valt het hun toch tegen en dan droppen ze die kat maar.
Bedenk eerst VOOR dat je KOOPT of NEEMT.
Voordat we gaan lopen zeuren, onze kat is grotendeels binnen, heeft een kattenbak, maar komt wel buiten. Op dat moment dat hij opgepakt werd, kan hij hooguit een half uurtje buiten zijn geweest.
Ik vind nog steeds dat de dierenambulance en het asiel wel wat kritischer mogen zijn als ze een gezonde kat van een paar kinderen aanpakken.
Wilbert een half uurtje en dan de dierenambulance dat is wel heel snel, of iemand van de buren die… laat je dier chippen, dan waren ze gelijk bij je geweest.
Katten laten castreren dan heb je geen overschiot meer, die dieren kunnen er ook niks aan doen dat doen mensen.
Over Oslo zeggen we och en wee maar deze praktijken laten we landelijk doorgaan. Poezenhaters kennen geen katten.
@tasja voor (huis)dieren geldt hetzelfde als voor kinderen: als je het geld er niet voor hebt, moet je er niet aan beginnen. Kun jij je kat niet laten steriliseren, moet je geen kat nemen. Plain and simple.
2 van onze katten waren een keer gewoon aan het muizen vangen buiten, iemand heeft ze gepakt omdat ze dacht dat ’t een verwaarloosde kat was, ondanks dat ze er gewoon normaal en gezond uit zagen. Bij boel huizen gevraagd of de katten van hun waren, maar ons huis overgeslagen. Grote boerderij en er lopen boel katten rond, dat weet zowat iedereen bij ons in de straat. Nou, dierenambulance is gebeld, katten zijn mee genomen. Wij tijd lang onze katten kwijt, belt er iemand dat ze in ’t asiel waren. wij daar heen, kunnen we 40 euro per kat gaan betalen! uit eindelijk hebben we ze voor 40 euro allebei weer mee gekregen.
@ Wilbert,
Helemaal met je eens.
Ik ben een dierenvriend, maar als het uit de hand begint te lopen zit er maar één ding op. Inslapen helaas. Dat is voor de beestjes het meest humaan.
Soms heb ik toch het idee dat voor de dierenambulance vooral aan zich zelf denk. Jammer.
altijd los laten lopen met een halsband, dan weten ze dat het geen zwerver is en bij voorkeur een adreskokertje.
kunnen ze de eigenaar bellen en niet de dierenambulance. kinderen moeten trouwens zowiezo van huisdieren afblijven, krijgen op school ideeen over wat te doen met zerfdieren, en direct is elke kat die ze zien een asiel waard.
Schrijnend verhaal:
Leo van Heijst en Els Alkemade wonen in een boerderij aan de rand van Zwolle-Zuid. Hun katten zijn half boerderijkat, half stadskat; veel buiten, maar wel mak en aanhankelijk.
Begin deze week kwamen twee van hun dieren, Bobo en Pumba, niet opdagen voor hun eten, een activiteit waarvoor katten een biologische klok met een ijzeren regelmaat hebben.
Na drie dagen – katteneigenaren zijn niet direct verontrust als hun dieren een nachtje wegblijven – ging Van Heijst op onderzoek uit. Hij ging bij de buren langs en bij de nabijgelegen Texacopomp (waar zijn katten zo vaak rondscharrelen dat hij er een briefje heeft opgehangen met de tekst ‘De rode katten zijn van de familie Van Heijst’), maar trof Bobo en Pumba daar niet aan. De twee jonkies van Bobo vond hij wel; die liepen in zijn tuin rond, op zoek naar hun moeder.
Van Heijst ging maar eens op de site van het Zwolse dierenasiel kijken. Je wist maar nooit. En ja: daar stonden de foto’s van Bobo en Pumba.
Hij belde het asiel, legde uit dat zijn katten daar kennelijk door een misverstand waren beland en kondigde aan dat hij ze op zou komen halen.
Dat kon, kreeg hij te horen, maar daar zat dan wel een rekening aan vast. De diertjes waren ingeënt en ontwormd, wat met alle aanlopertjes gebeurt, en de Dierenambulance – die de diertjes had opgepikt – rijdt natuurlijk niet gratis. Van Heijst kon zijn katten dus ophalen, maar diende voor de gemaakte kosten 125 euro te betalen. H??, reageerde Van Heijst. Zijn katten waren rondom zijn huis meegenomen terwijl ze beslist niet verdwaald waren, laat staan verwilderd, en dan moest hij betalen om ze terug te krijgen?
De medewerkster die hij aan de lijn had voelde aanvankelijk met hem mee en overwoog hardop om iets voor hem te regelen, maar zei uiteindelijk dat ze niet anders kon dan 125 euro in rekening te brengen.
“Dat vertik ik dus”, zegt Van Heijst een dag na zijn gesprek met het dierenasiel tegen deze krant. “Ik heb er vandaag een jurist opgezet, hij gaat dit uitzoeken.” Hij heeft eerder een huisdier uit het asiel moeten ophalen, maar dat was daadwerkelijk verdwaald, zegt hij. “Daar was ik heel blij mee. Toen heb ik nog een donatie gedaan voor het asiel.” Dat kan het nu wel vergeten, zegt hij. “Kennelijk kunnen ze katten die vrij buiten lopen, wat bijna alle katten doen, zomaar oppakken en meenemen. En dan moet je nog betalen ook om ze terug te krijgen.”
In het geval van Bobo en Pumba is het nog een graadje erger, zegt zijn partner Els Alkemade. “De mensen van de Dierenambulance kregen de jonkies van Bobo niet te pakken. Die hebben ze gewoon achtergelaten, terwijl ze Bobo en Pumba (een neefje uit een ander nest dat zich bij het gezinnetje van Bobo had gevoegd) gewoon meenamen. Gelukkig eten ze al vast voer, anders was het helemaal misgegaan.” En wat nu? “Ik wacht maar even af wat onze jurist gaat doen. Ik kan nu toch niet bij mijn katten, want ze moeten van het asiel twee weken in quarantaine. Niemand mag erbij, wij ook niet.”
Wat doen ze als de katten gechipt waren. Ook dan een rekening, of alleen voor de Dierenambulance?
Ik ben ook wel nieuwsgierig naar de reden van opname, en de vindplaats, door de Dierenambulance in dit geval.