De PvdA-fractie is van mening dat kinderen niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het inkomen van hun ouders. Daarnaast denkt ze dat deze maatregel leidt tot ongewenste situaties die de ontwikkeling en participatie van opgroeiende kinderen in de weg kan staan. Meijerink: “Dit kan leiden tot ongewenste situaties, zoals kinderen die het huis uitgaan terwijl ze daar nog niet aan toe zijn, kinderen die maar geen bijbaantje nemen omdat hun inkomsten direct weer ingeleverd moeten worden. Maar er kan ook extra druk op de WMO komen te staan, doordat jonge mantelzorgers verhuizen en vervangen worden door een betaalde kracht.” De fractie wil van het college onder andere weten hoeveel gezinnen een lagere uitkering zullen krijgen, wat de consequenties hiervan zijn en wat de gemeente doet aan het tegengaan van negatieve effecten van de huishoudtoets.
Zwolle – De PvdA-fractie Zwolle wil meer inzicht krijgen in de gevolgen die de huishoudtoets met zich meebrengt. De huishoudtoets is een nieuwe maatregel in de Wet werk en Bijstand, waardoor kinderen en ouders als één groep verantwoordelijk worden gehouden voor het gezinsinkomen. Fractievoorzitter Eefke Meijerink: “Een alleenstaande ouder met een bijstandsuitkering ontvangt bijvoorbeeld 90% van het minimumloon. Als het jongste kind 18 jaar wordt, vermindert deze uitkering tot 70% van het minimumloon, óók als het kind thuis blijft wonen. De PvdA maakt zich zorgen over deze gezinnen en hun kinderen.”
Gerelateerde Berichten
(Automatisch gegenereerd)
Ben erg benieuwd voor hoeveel gezinnen dit qonsequentie’s heeft in Zwolle.
In de meeste gevallen zal het kind van 18 studeren. In deze gevallen verandert er niets t.o.v. de oude bijstandswet. Het studerende kind zal voor de bijstand niet onder het gezin vallen. Het kind krijgt Stufi met evt. aanvullende lening.
Studeert het kind niet, dan is het een uitkering van ouder en kind gezamenlijk. Van beide wordt dan ook verwacht dat ze zelfstandig een inkomen verwerven. Dit zal in sommige gevallen lastig zijn en dan is het wel weinig geld. Is het kind arbeidsongeschikt, dan is er aanspraak op WAJONG, wat (in deze gevallen) niet gekort wordt op een bijstandsuitkering.
In de reactie van de PVDA zoals hierboven samengevat is wordt er van een situatie die schrijnend kan zijn voor een kleine groep een redelijk algemeen schrikbeeld gemaakt.
Hoezo een kleine groep?
Ook werkende ouder(s) met werkloze inwonende volwassen kind(eren) of diens partner verliezen hun uitkering helemaal.(is al gehalveerd door de voordeur delers wet)
De ouder zal de rekeningen, zorgverzekering, studieschuld etc. moeten betalen.
Dit betekend dat veel mensen in de schulden zullen komen , hun huis moeten verkopen (aan wie?) of de kinderen op straat moeten zetten , berooid en wel, en er zijn geen goedkopere woningen en er word al gesolliciteerd tot je een ons weegt.
Niet iedereen woont in de randstad waar het meeste werk is? of heeft genoeg opleiding of hersens om die opleiding te kunnen doen.NIET IEDEREEN IN DE BIJSTAND IS ONWILLIG OM TE WERKEN!!!:o
Dit is een grote ramp voor veel mensen, zet de kartonnen daklozen dozen maar vast klaar.