Zwolle – Slechts een op de vier beroepskrachten op Zwolse middelbare scholen weet een jonge mantelzorger te signaleren. Dat blijkt uit het afstudeeronderzoek dat Merel Mulder, studente hbo Pedagogiek, begin 2012 deed in opdracht van Steunpunt Informele Zorg (SIZ). De conclusie: scholen moeten jonge mantelzorgers leren herkennen om overbelasting te voorkomen.
Bovendien bleek uit het onderzoek dat überhaupt slechts 39 procent van de beroepskrachten in het onderwijs weet dat 1 op de 10 jongeren mantelzorger is. Meer dan de helft van de ondervraagden (59 procent) wil dan ook meer informatie over het fenomeen jonge mantelzorger. Een op de tien jongeren zorgt thuis voor een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid. Zij lopen het risico overbelast te raken. Vijf procent van hen loopt zelfs ernstige schade in zijn ontwikkeling op. Niet zelden uiten de problemen zich pas in latere levensjaren. “Vroegtijdig signaleren kan preventief werken, maar dat kan alleen als beroepskrachten in het onderwijs er meer over weten”, zegt Agnes Wille, coördinator informele zorg bij SIZ. Merel vult aan: “als ze weten dat symptomen als vermoeidheid, concentratiegebrek en depressie ook kunnen duiden op overbelasting door mantelzorgtaken, kan hier direct iets aan worden gedaan.”
Signaleren
Zelf is Merel ook jonge mantelzorger. “Ik heb een broer met PDD-NOS, een autisme spectrum stoornis. Van mij werd thuis meer verwacht dan van mijn broer. Ook moest ik mij op emotionele momenten meer inhouden, omdat mijn broer dat minder makkelijk kon. Als gevolg daarvan liep ik voor op mijn leeftijdsgenootjes wat betreft verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid. Ik vond daardoor moeilijk aansluiting bij hen.”
Bij het feit dat de stroeve omgang met klasgenootjes te maken had met haar thuissituatie, stond Merel destijds niet stil. “Ik kreeg wel hulp, maar ook daar werd de link niet gelegd. Had iemand, een docent of mentor bijvoorbeeld, in die tijd gesignaleerd dat mijn problemen voortkwamen uit mijn mantelzorgtaken, dan had daar eerder iets mee kunnen worden gedaan.”
Actie
Voor het onderzoek enquêteerde Mulder zorgcoördinatoren, docenten en mentoren. Dat 59 procent van de ondervraagden aangeeft meer te willen weten over jonge mantelzorgers, doet haar goed. “Er zijn nu al scholen die tot actie overgaan.”
Vanuit SIZ worden naar aanleiding van het onderzoek actief voorlichtingen aangeboden bij Zwolse middelbare scholen en wordt een nieuwsbrief naar de scholen gestuurd met daarin de uitkomsten van het onderzoek.
Lesmateriaal
SIZ ontwikkelde een laagdrempelig informatiepakket over jonge mantelzorgers, met onder meer een checklist voor het signaleren van jonge mantelzorgers en een dvd. Bestellen? (038) 422 52 00, info@informelezorgzwolle.nl. 12,50 euro, excl. 2,50 euro verzendkosten.
Dag van de Mantelzorg
Op 10 november, de landelijke Dag van de Mantelzorg, wordt voor jonge mantelzorgers uit Noord-Nederland een evenement georganiseerd bij het museum van Beeld en Geluid in Hilversum. Jonge mantelzorgers kunnen zich aanmelden bij SIZ: (038) 422 52 00, info@informelezorgzwolle.nl). Deelname is kosteloos.
Ik ben een mantelzorger van mijn tweelingzusje, ze heeft PDD-nos en heeft een verstandelijke beperking. Door de zorg voor haar en het huiswerk van school heb ik al meerdere malen overbelast geweest met name in de toetsweken en een paar weken geleden tijdens de examens. Ik vindt het een goed plan dat er meer aandacht voor komt in het onderwijs.
*ben ik al meerdere malen…;) Thuis moet ik veel in het huishouden doen omdat mijn moeder vaak last heeft van een hernia en dan draai ik dus voor alles thuis op waardoor ik pas ’s avonds laat als ik hoor te slapen tijd heb voor huiswerk/leerwerk
En natuurlijk ‘ik vind’ zonder de t
Maar even meer on topic: je bent niet de enige. En er mag best aandacht voor komen en ook wat aan worden gedaan. Soms sta je versteld van wat de jonge ‘mantelzorgers’ allemaal voor hun kiezen krijgen……