Zwolse Nederland Indie Herdenking indrukwekkend

Zwolle – Op 15 augustus 1945 kwam er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Dit gebeurde met de overgave van Japan in Nederlands-Indië. Bij het Indië- en Nieuw Guinea-monument 1941-1962 in Park Eekhout is een herdenking ter nagedachtenis van alle Nederlanders die zijn omgekomen in de periode 1941-1962 in het voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en de rest van Oost-Azië. Gisteravond werd dat in Zwolle in Park Eekhout herdacht. 
 
20120815-194219-gvds.jpg
Kranslegging door de Commissaris van de Koningin in Overijssel, de burgemeester van Zwolle en vertegenwoordigingen van oorlogsgetroffenen en oud-militairen.  
20120815-190137-gvds.jpg

20120815-195147-gvds.jpg 

Waarom herdenken op 15 augustus? Nederland wordt bevrijd op 5 mei 1945. Op die datum is er in voormalig Nederlands-Indië echter nog geen bevrijding. De Japanse overheersing van het voormalig Nederlands-Indië drukt in de hierop volgende maanden nog zwaar op alle inwoners van dat land en ver daarbuiten.De aandacht van de (Nationale) Herdenking op 4 mei gaat vooral uit naar de gevolgen van de oorlog tegen nazi-Duitsland. De dag erna is gereserveerd voor de feestelijke viering van de bevrijding van de Nazi bezetter.De geschiedenis van de mensen met een Indische oorlogsachtergrond is echter zó anders verlopen dat de activiteiten op 4 en 5 mei niet genoeg bij de behoeften van deze groep blijken aan te sluiten. Capitulatie Pas op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de oorlog in dit gebied door de capitulatie van Japan. Dit betekende echter nog niet dat er sprake kon zijn van een echte bevrijding. Toen Japan zich overgaf, waren er nog geen geallieerde troepen Indië binnengetrokken. De Japanse militairen kregen de opdracht de orde en rust te bewaren totdat de geallieerde troepen de macht konden overnemen. Maar twee dagen na de capitulatie van Japan op 17 augustus 1945 besloot een invloedrijke groep Indonesiërs onder druk van hun jonge achterban Indonesië onafhankelijk te verklaren zowel van Nederland als van Japan. Als gevolg daarvan begonnen Indonesische strijdgroepen alles in het werk te stellen om wapens van het Japanse leger te bemachtigen om te voorkomen dat de Nederlanders hun voormalige machtspositie zouden terugkrijgen. Het begin van de onafhankelijkheidsoorlog was een feit en ging met veel geweld gepaard. Velen, ex-kampers en buitenkampers, waaronder Indo-Europeanen en Chinezen, belandden in een concentratiekamp nu onder het regime van Indonesische “vrijheidsstrijders”.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Zwolse Nederland Indie Herdenking indrukwekkend”

Reacties zijn gesloten.