Zwolle – Speciaal voor mantelzorgers organiseert Steunpunt Mantelzorg in samenwerking met Dimence een workshop mindfulness op donderdag 18 oktober. Daarop volgen vier cursusavonden mindfulness. Aanmelden kan tot en met 18 oktober 12.00 uur.
Kent u dat? Dat u steeds maar nadenkt over wat u straks allemaal nog moet doen? Dat u zich zorgen maakt over wat misschien komen gaat? Dat u onder het eten al weer druk bent met wat u morgen weer moet koken? Dat alles in uw hoofd blijft ‘malen’? Minder stress, meer rust Mevrouw Chris te Riele laat donderdag 18 oktober mantelzorgers kennismaken met mindfulness. Mindfulness is te vertalen als: bewuste aandacht. Mindfulness zorgt dat je in het ‘nu’ blijft, waardoor je meer geniet van het moment , beter reageert op stress en meer rust krijgt.
Mindfulness probeert niet om gedachten en gevoelens uit te bannen of te veranderen. Integendeel. Bewustwording kan alleen door aandacht te hebben voor gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. De volgende stap is er accepterend en zonder oordeel bij stilstaan, om zodoende beter om te kunnen gaan met de mooie én de lastige ervaringen die zich nu eenmaal in ieders leven voordoen. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van eenvoudige bewegings- en ademhalingsoefeningen.
Na workshop volgt cursus
Op de workshop volgt een module van vier bijeenkomsten waarin de deelnemers zich het principe van mindfulness eigen kunnen maken. De 4 opvolgende bijeenkomsten worden gehouden op 1, 15, 22 en 29 november van 19.30 tot 21.30 uur. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dus meld u snel aan. De workshop en de module van 4 bijeenkomsten is alleen bedoeld voor Zwolse mantelzorgers.
Workshop Mindfulness
Donderdag 18 oktober, 19.30 tot 21.30 uur. Locatie: SIO, Thorbeckelaan 2 in Zwolle. Aanmelden kan tot en met donderdag 18 oktober 12.00 uur bij Steunpunt Mantelzorg: info@informelezorgzwolle.nl, 038 422 52 00. Zowel de workshop als de daarop volgende cursus is kosteloos voor deelnemers.
Mantelzorg
Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, lichamelijk, psychisch of verstandelijk beperkte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend, kennis of buur. Zij zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie zij zorgen. Dat vraagt vaak veel tijd, maar kan in sommige gevallen ook voor psychische belasting zorgen.
Tot anderhalf jaar geleden paste ik ook in het vakje ‘mantelzorger’. Maar ik herken hier helemaal niet in. Wat moet je met een ‘workshop mindfulness’. Ik weet niet eens wat dat betekent! Wellicht is het ook een idee om iets voor nederlandstaligen te bedenken?
Mindfullness klinkt heel wetenschappelijk, maar is gewoon een exponent van een oosterse godsdienst.
Beschouw het maar als een soort Yoga, beslist niet iets waar je beter van wordt!