Boek over drie generaties Turkse Zwollenaren

Zwolle – Op donderdag 6 december presenteert het Historisch Centrum Overijssel het boek Köklenmek, wortelen. Drie generaties Turkse Zwollenaren vertellen. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de burgemeester van Zwolle H.J. Meijer.

Een aantal personen uit de Turkse gemeenschap in Zwolle is in het kader van het project ‘Cultureel erfgoed andere culturen’ geïnterviewd. In de interviews wordt openhartig verteld hoe de eerste Turken als gastarbeider naar Zwolle kwamen, hoe ze na verloop van tijd hun gezin lieten overkomen uit Turkije, hoe ze geleidelijk hun draai vonden in Zwolle en hoe allerlei Turkse organisaties en verenigingen werden opgericht. Deze interviews zijn gebundeld tot de uitgave Köklenmek, wortelen. Drie generaties Turkse Zwollenaren vertellen, dat op 6 december 2012 wordt gepresenteerd. Naast de boekpresentatie is er ook de gelijknamige fototentoonstelling te bewonderen. De eerste gastarbeiders

In de jaren zestig van de vorige eeuw kwamen duizenden Turkse mannen op uitnodiging van Nederlandse bedrijven naar ons land om, vaak onderbetaald, vies en zwaar werk te doen. In die tijd was er door de snelle groei van de Nederlandse economie een tekort aan ongeschoolde arbeidskrachten. De eerste gastarbeiders kwamen uit de grote steden zoals Istanbul, Izmir en Ankara. Later kwamen ze vooral uit Centraal Anatolië en de Zwarte Zee regio.

Gastarbeiders in Zwolle

De Turken die zich in Zwolle vestigden, werkten onder meer bij bedrijven in de omgeving van de stad. Bekende werkgevers waren de kippenslachterij Friki in Wezep en Van Gelder Papierfabriek in Wapenveld. In Zwolle was Philips een bekende werkgever.

Teruggaan of blijven?

De gastarbeiders dachten in eerste instantie naar Turkije terug te gaan. Menigeen had het plan om in korte tijd voldoende geld te verdienen om thuis een bedrijf op te zetten. Dat viel tegen en om hun gezin niet lang te hoeven missen kwamen de gezinsleden ook naar ons land. Dat leverde de nodige zorgen op: veel Turkse gezinnen betrokken oude, slechte woningen, de taal was een probleem, menigeen had last van heimwee of eenzaamheid en de Nederlandse samenleving was heel anders dan men gewend was.

Inburgeren

Toen duidelijk werd dat de Turkse gemeenschap in Nederland zou blijven, werden organisaties van uiteenlopende aard opgericht, religieus, cultureel, educatief, maatschappelijk en emancipatorisch. De overheid financierde een deel van deze organisaties om te bevorderen dat de Turken hun draai in ons land zouden vinden.

Doel van de publicatie

Het Historisch Centrum Overijssel wil de levensverhalen van de Turkse mensen die naar Zwolle kwamen vastleggen en aan volgende generaties doorgeven. Doel van de publicatie en de tentoonstelling is om het culturele erfgoed, de tradities en gebruiken van de Turkse bevolkingsgroep uit te dragen en te delen met andere Zwolse burgers en met andere culturen in de gemeente Zwolle. Uit de interviews in dit boekje blijkt de enorme verandering die er in het persoonlijke leven van de mensen heeft plaatsgevonden en hoe dat doorwerkt tot in de nu opgroeiende generaties. Uit hun verhalen wordt duidelijk hoe de Turkse mensen geworsteld hebben met allerlei zaken die in Nederland zo gewoon zijn. Inmiddels hebben velen hun plek gevonden in Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Boek over drie generaties Turkse Zwollenaren”

  1. Ik ben zelf ook turk, hier geboren, en ik vind Zwolle een fantastisch leuke stad, en heb het zowel op mijn werk, als met de mensen waarmee ik in de buurt samen leef erg naar mijn zin!! Turken zijn redelijk goed gewend hier, toch ben ik niet helemaal tevreden, maar ik heb alle vertrouwen erin dat elke generatie oorspronkelijke turken het steeds beter zullen doen! Fijne avond gewenst allen!

  2. Ben bijzonder tevreden met de Turkse gemeenschap hier in Zwolle en Nederland.Deze mensen hebben zich heel goed in de gemeenschap geïntrigeerd .Ik heb het duizendmaal liever te doen met een turk dan met een marrokkaanse persoon .Turken zijn veel eerlijker en openlijker dat marrokanen.Ben zelf al zes ker in turkye op vakantie geweest en ga er altijd met plezier naar toe. Wens de Turkse gemeenschap in Zwolle een hele goede toekomst toe

  3. Pieters, wat ben jij een kletsmeier. Je vergelijkt appels met peren, nou als je geen peren lust wil dat nog niet zeggen dat ze niet lekker zijn.

  4. Suze wat heeft mijn ervaring met deze mensen te maken met jou appels en peren .Zo zie en ken ik deze mensen misschien zie jij ze anders of heb jij andere ervaring .

Reacties zijn gesloten.