Zwolle – De in december 2012 op Texel aangespoelde bultrug ‘Johannes’ is na overlijden ter beschikking gesteld voor onderzoek aan Naturalis in Leiden. Naturalis biedt studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen de mogelijkheid om onderzoek te doen naar de exacte werking van de filtereigenschappen van de baleinen. Zo kan lering getrokken worden uit de natuur om in de toekomst betere en duurzamere producten te ontwikkelen.
De kaak met baleinen (een zeefachtige structuur waarmee een bultrug voedsel uit het water kan zeven) filtert gemiddeld 1500 kilo voedsel per dag uit de zee. De bultrug doet dit op een buitengewoon efficiënte manier en is daarmee zeer interessant voor onderzoek. Windesheim neemt een scanner van het Polymer Science Park, een innovatiecentrum voor onderzoek in Zwolle, mee naar Naturalis en maakt daarmee een 3D scan van de kaak. Met de 3D print uit deze scan onderzoeken studenten van Industrieel Product Ontwerpen hoe het zeewater door de bek van de bultrug gaat en hoe het voedsel uit het water gefilterd wordt.
Resultaten
Als na ongeveer een jaar het filteringsproces duidelijk is, kan Windesheim samen met bedrijven zoals filterproducenten en waterzuiveringsbedrijven de kennis toepassen bij de ontwikkeling van nieuwe producten. De verwachting is dat het onderzoek kennis oplevert over bijvoorbeeld het filteren van water en hoe energiezuinig het systeem van de bultrug is. Deze informatie is belangrijk voor zuivering en hergebruik van drinkwater in de toekomst. Op deze manier kan Windesheim, als kennisinstelling voor hoger onderwijs en onderzoek, een schakel zijn tussen de praktijk en de wetenschap.