Huurhuizen voor dak- en thuislozen in Zwolle

Zwolle – Met het project Housing First wil de gemeente Zwolle de komende tijd tien dak- en thuislozen zelfstandig laten wonen in huurhuizen. Met 24 uur begeleiding, dat wel! In Zwolle zetten partners zich in op het zelfstandig wonen van mensen die nu langdurig in de nachtopvang verblijven een woning aan te bieden met als doel maatschappelijke participatie.

De proef duurt twee jaar en wordt door vijf zorgpartijen in nauwe samenwerking met de woningcorporaties en centrale toegang uitgevoerd. De vijf zorgpartijen (LIMOR, Leger des Heils, Frion, Tactus en RIBW) hebben afgesproken elk maximaal twee personen volgens dit principe te huisvesten. Met de proef worden de structurele knelpunten inzichtelijk te maken om de aanpak van dakloosheid te verstevigen. In de proefperiode wordt bovendien bekeken of door Housing First kosten bespaard kunnen worden en of deze aanpak geschikt is voor een grotere groep dak- en thuislozen.

“Niet elke dakloze is gebaat bij groepswonen in een maatschappelijke voorziening zoals De Herberg. Of in een woning met andere mensen die ook hun eigen problematiek hebben”, zegt Glenda Huisjes, regiomanager Overijssel van LIMOR. “Soms is het beter meteen vanuit een zelfstandige positie aan herstel te werken. Bovendien krijgt De Herberg in toenemende mate te maken met de opvang van dakloze jongeren, die geen drugs of andere middelen gebruiken maar er daar wel mee geconfronteerd worden. Dat vormt een risico.”
 
Via het principe van ‘Housing First’ krijgen dak- en thuislozen geen opvang, maar direct zelfstandige huisvesting. Daarnaast krijgen zij budgetbeheer en bewindvoering. Bestaande schulden worden zo afgelost en nieuwe schulden maken kan niet meer. Youcef Ben Ali schreef eind april 2013 op de website van de PvdA in Zwolle: “Op de lange termijn zijn dak- en thuislozen niet geholpen zijn met langdurig verblijf in de opvang. Doorstroom en uitstroom is lastig, schulden worden niet opgelost, budgetbeheer is niet mogelijk omdat mensen geen woonadres hebben, enz.”.  
 
Eelke Blokker, oprichter Instituut voor Publieke Waarden: “De Herberg is een opvanghuis voor dak- en thuislozen in Zwolle. Daarvan ben ik tijdens de oprichting directeur geweest. Ik zie de Herberg als een prima opvang, maar niet als springplank naar een nieuw leven. Daarom heb ik samen met LIMOR en de RIBW het initiatief genomen om het Amerikaanse Housing First in Zwolle op te zetten.”
 
“Housing First is niet voor iedereen weggelegd. Van de dak- en thuislozen wordt veel verantwoordelijkheid verwacht. Daarom zal maatschappelijke opvang altijd blijven bestaan. Maar wij denken dat dertig procent van de cliënten die in de Herberg terecht komt, zelfstandiger kan wonen. Dan is het geweldig dat je voor die dertig procent iets kunt betekenen.”
“We willen graag onderzoeken wat Housing First oplevert voor dak- en thuislozen. Alsook wat het project betekent voor de samenleving en publieke zaken. Amsterdam wijst uit dat Housing First ook in Nederland werkt. Dat maakt dit experiment veelbelovend.”
 
Drie voorwaarden
“Housing First gaat er in de kern om dat dak- en thuisloze mensen de kans krijgen om weer in een woning te wonen. Van belang is dat zij aan drie voorwaarden voldoen: huur betalen, geen overlast veroorzaken en begeleiding accepteren. Met het project richten we ons op jongeren en volwassenen die geen middelen gebruiken. Maar ook op mensen die al jarenlang in het maatschappelijke opvanghuis De Herberg verblijven. Wij willen hiermee de instroom van De Herberg beperken en de doorstroom bevorderen.”
 
Herstel
“Een huis brengt rust in iemands leven. Daarom vinden wij het beter om van daaruit te werken aan het herstel. Bovendien is herstellen binnen een groep mensen die ook problemen hebben, moeilijker. Met name mensen met een verslavingsachtergrond ervaren dit. Zij zijn bang dat ze worden geconfronteerd met middelen uit het verleden en weer terugvallen in gebruik.”
 
Kwaliteit van leven
“In Amsterdam loopt Housing First al vijf jaar. Met succes. Het merendeel van de deelnemers woont er nog steeds. Ook zeggen zij dat hun kwaliteit van leven is verbeterd. Hieruit blijkt dat het kansrijk is om dak- en thuisloze mensen direct een woning toe te wijzen. En dat ze vanuit rust beter kunnen werken aan hun herstel.”
Bron: RIBW & Samenleving 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

19 gedachten over “Huurhuizen voor dak- en thuislozen in Zwolle”

  1. Hele lap tekst, maar zo op het eerste gezicht klinkt het als een goed plan.

    Alleen vraag ik me af wie er beslist of aan de randvoorwaarden wordt voldaan.
    En stel dat iemand wel overlast veroorzaakt? Overlast is nogal subjectief. In iedere woning kun je wel eens iets van de buren horen. Als je voorheen dakloze buurman in de tuin een jointje rookt; is dat overlast? En als hij een sigaar rookt?

  2. @Plantje:

    Met het project richten we ons op jongeren en volwassenen die geen middelen gebruiken

    Ik zeg het maar eerlijk, ik zou niet graag zo’n proefpersoon naast me hebben wonen.

  3. Maar daar ga je al: een jointje is “middelen gebruiken”? En als ze eens af en toe een biertje drinken? Is dat ook “middelen gebruiken”? Ik vind persoonlijk van niet.

    Maar zoals met zoveel van dit soort projecten geldt voor heel veel mensen: mooi initiatief, zolang het maar niet bij mij in de buurt plaatsvindt.

  4. Niet alleen jongeren staan al jaren op de wachtlijst.

    En ik wil liever ook niet zo’n experiment naast, boven of onder me. Dat heb ik al gehad en dat is heel erg misgelopen omdat de begeleiding zwaar te kort schoot.

  5. de stentor begint meer en meer een bedenkelijke krant te worden. je kan ook voor de positieve insteek kiezen. ze hebben gelukkig nog een paar jaar, dan zal er geen papieren krant meer zijn.

  6. of de stentor bestaat dan gewoon niet meer of ze moeten digitaal gaan publiceren. t.z.t. is er al wel een modernere opvolger van de tablet. de techniek gaat zo snel. de uitgevers moeten volgen want de papieren krant is echt eindig.

  7. Het lijkt mij ook een goed iinitiatief. Ik hoop alleen dat de begeleiding minder vrijblijvend is als in sommige vergelijkbare projecten of begeleid wonen.
    Zodra er bijvoorbeeld er een recht op bijvoorbeeld een Wajong binnen is gehaald is de motivatie om te werken of om een goede dagbesteding te vinden ook ver te zoeken. Er moet vooral ook niet te veel uithanden genomen worden.

  8. omdat de begeleiding zwaar te kort schoot.

    Dat is vaak het probleem, in begin gaat het precies volgens het boekje maar na een jaar zegt zo’n hulpverlener: “het gaat zo goed, de begeleiding kan best wel wat minder.” En dan gaat het vaak fout.
    Deze mensen hoeven niet om 06.30 uur uit bed en kunnen lekker tot diep in de nacht t.v. kijken met een hoog volume en vrienden ontvangen die lekker een biertje komen drinken. Wel fijn om te lezen dat er mensen zoals Bernard zijn die deze mensen graag als buur zien.

  9. @Mike70 geven geen garantie voor de toekomst.

    @elfje waarom hebben ze een (ander) huis nodig dan? En waarom hebben daklozen minder ‘recht’ op een huis dan andere Zwollenaren?

Reacties zijn gesloten.