Schoon drinkwater in IJsselland

Zwolle – De bodem en het water op het NS-emplacement, Wärtilä-terrein en het Engelse Werk zijn de afgelopen tien jaar gesaneerd. Het resultaat is dat de kwaliteit van het grondwater sterk verbeterd is en de bedreiging voor de drinkwaterwinning is weggenomen. Daarmee wordt de levering van schoon en fris drinkwater voor de bijna 200.000 inwoners van Zwolle, Dalfsen, Wijhe, IJsselmuiden, Genemuiden, Zwartsluis, Hasselt en omgeving ook voor de toekomst gegarandeerd. 

 

Met het ondertekenen van een overeenkomst werd de unieke samenwerking tussen Vitens, Wärtilä, NS partijen, de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle officieel beëindigd. Al lange tijd was duidelijk dat de bodem van het NS-emplacement en de omliggende tereinen, zoals Wärtislä, verontreinigd waren door de bedrijfsactiviteiten in het verleden. De verontreiniging was te complex en omvangrijk voor afzonderlijk locatieonderzoek en sanering. In 2003 sloegen de partijen de handen ineen en  sloten een samenwerkingsovereenkomst. Het doel van de samenwerking tussen de partijen was de drinkwaterwinning beschermen en het diepe grondwater te saneren.

De maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn omvatten onder andere: 

  • Het verplaatsen van de pompputten. Hierdoor heeft Vitens ervoor gezorgd dat het intrekgebied van de winning van de binnenstad van Zwolle richting de IJsselallee is verschoven. Hierdoor wordt verontreinigd grondwater vanuit dit stedelijke gebied niet meer in de richting van de waterwinning getrokken. 
  • Dat de betrokken partijen (NS-partijen en Wärtsilä) gezamenlijk de ondiepe bodem (tot 10 meter) op hun grondgebied hebben gesaneerd 
  • Dat het verontreinigde diepe grondwater dat inmiddels in het noorden van het Engelse Werk aangekomen was, door de gemeente is afgevangen met een grondwateronttrekking.
  • Dat ook aan de Oostzeelaan door de gemeente Zwolle grondwater wordt opgepompt om te voorkomen dat verontreinigd grondwater richting de drinkwaterwinning verspreidt. De maatregel aan de Oostzeelaan is innovatief. Het opgepompte verontreinigd grondwater wordt namelijk als energiebron ingezet bij het naastgelegen gebouw van Tactus. Door dit water te gebruiken, wordt bespaard op het energieverbruik en de CO2-uitstoot verlaagd. Vervolgens wordt het water belucht en stroomt het via een buis in de nabijgelegen sloten waar de zuivering plaatsvindt. In de periode dat het water door het slotensysteem stroomt, wordt het door de zuiverende werking van rietplanten (het helofytenfilter), de stroming, de buitentemperatuur en het zonlicht schoner gemaakt. Via de infiltratiesloot zakt het schone water in de grond. 

 

Blijvende aandacht 

Na tien jaar is er een eind gekomen aan de samenwerking tussen Vitens, Wartsila, NS partijen, de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. De maatregen zijn uitgevoerd en het doel is gehaald. De gemeente Zwolle en Vitens blijven de komende jaren samenwerken om de kwaliteit van het grondwater ook in de toekomst te garanderen. De blijvende aandacht voor waterwinning is door de gemeente Zwolle meegenomen in de gebiedsgerichte aanpak “Zwolle Centraal”.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Schoon drinkwater in IJsselland”

  1. Ik heb uit interne bronnen begrepen dat de medicijnresten in ons drinkwater in 15 jaar tijd met 800% is toegenomen.

    Dus ook nog graag een goede filter bij zieken en verzorgingshuizen

Reacties zijn gesloten.