Zwolle – De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een plan gelanceerd over de regulering van de hennepindustrie. Naar aanleiding daarvan vragen D66 en VVD of het college van plan is actief mee te doen met een proef.
De conclusie van de VNG commissie is dat het failliet van het gedoogsysteem is ingetreden. Burgemeester Henk Jan Meijer zegt in een artikel in een krant dat ‘we nu geen vat hebben op de toevoer naar coffeeshops en dat leidt tot allerlei onwenselijke zaken. Die raken de gezondheid van mensen, komen de veiligheid niet ten goede en werkt criminaliteit in de hand.’ Lokale/regionale experimenteren met gereguleerde teelt en gedoogde wietplantages kunnen bijdragen aan een oplossing. In 2013 ondertekende Zwolle samen met Zutphen en Deventer daartoe tevens het manifest Joint Regulation.
Beide partijen delen de mening van de burgemeester. Het huidige gedoogbeleid is dubbel en ondoorzichtig. Aan de voordeur mogen coffeeshops softdrugs verkopen, terwijl aan de achterdeur ze niets mogen aanvoeren. Om vat op de zaak te krijgen en kansen om het gedoogbeleid uit te breiden aan te pakken, heeft de gemeenteraad van Zwolle al in 2013 een motie aangenomen die het college oproept om bij het kabinet te pleiten voor het bieden van de vrijheid aan gemeenten om wietteelt te reguleren of anders zelf als kabinet stappen te ondernemen en bij de gemeenten die zelf al onderzoek doen naar mogelijkheden hiervoor te informeren of de uitkomsten ook in Zwolle eventueel toepasbaar zijn.
Nu vragen D66 en VVD het college of zij bereid zijn om Zwolle als stad of als regio actief aan te melden bij de VNG voor een experiment met vormen van gelegaliseerde teelt en of het college kans ziet om samen met andere gemeenten in de regio op te trekken ten aanzien van de aanpak van achterdeurcriminaliteit bij coffeeshops, zodat de politie in onze regio zich bezig kan houden met andere zaken.
Vragen volgens art 45 van het Reglement van Orde
Aan: Het college van burgemeester en wethouders
Van: Fractie D66 en fractie VVD
Datum: 1 december 2015
Betreft: Proef legaliseren wietteelt
Geacht college,
In de Stentor van 1 december hebben wij kunnen lezen dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een plan heeft gelanceerd over de regulering van de hennepindustrie. De conclusie van de VNG commissie is dat het failliet van het gedoogsysteem is ingetreden. Burgemeester Henk Jan Meijer geeft in het artikel aan dat ‘we nu geen vat hebben op de toevoer naar coffeeshops en dat leidt tot allerlei onwenselijke zaken. Die raken de gezondheid van mensen, komen de veiligheid niet ten goede en werkt criminaliteit in de hand.’ Lokale/regionale experimenteren met gereguleerde teelt en gedoogde wietplantages bieden soelaas. In 2013 ondertekende Zwolle samen met Zutphen en Deventer daartoe tevens het manifest Joint Regulation.
Onze fracties delen die mening van de burgemeester zeer. Het huidige gedoogbeleid is dubbel en ondoorzichtig. Aan de voordeur mogen coffeeshops softdrugs verkopen, terwijl aan de achterdeur ze niets mogen aanvoeren. Om wel vat op de zaak te krijgen en kansen om het gedoogbeleid uit te breiden aan te pakken, heeft de gemeenteraad van Zwolle al in 2013 een motie aangenomen die het college oproept om
• bij het kabinet te pleiten voor het bieden van de vrijheid aan gemeenten om wietteelt te reguleren of anders zelf als kabinet stappen te ondernemen; • bij de gemeenten die zelf al onderzoek doen naar mogelijkheden hiervoor te informeren of de uitkomsten ook in Zwolle eventueel toepasbaar zijn.
Op dit moment roept dit bij onze fracties de volgende vragen op:
• is de burgemeester bereid om Zwolle als stad of als regio actief aan te melden bij de VNG voor een experiment met vormen van gelegaliseerde teelt?
• zo nee, waarom niet?
• ziet het college kans om samen met andere gemeenten in de regio op te trekken ten aanzien van de aanpak van achterdeurcriminaliteit bij coffeeshops, zodat de politie in onze regio zich bezig kan houden met andere zaken?
We zien de beantwoording van bovenstaande vragen met belangstelling tegemoet.
Namens de fractie van D66, Claudia van Bruggen
Namens de fractie van de VVD, Thom van Campen
Het huidige beleid is intussen achterhaald, en een zegen voor criminaliteit die dit met zich mee brengt. Zelfs in het toch conservatieve America heeft men de wietteelt in grote delen gelegaliseerd. De uitkomst is een groot succes en de criminelen (die hier heel veel geld aan verdienen), hebben het nakijken!
Goed plan, wie zijn er tegen?
Ik ben voor
Prima plan. Al vraag ik me af waar dat geteisem dat zich ophoudt in en bij coffeeshops zich dan mee gaat bezighouden.
Ja en waarmee moeten de criminelen dan hun geld mee “verdienen”?