Zwolle – Het is ongetwijfeld het belangrijkste molecuul op aarde: DNA. De broncode van het leven is geprogrammeerd in deze wonderlijke stof. En tegenwoordig kunnen wij die broncode zelf manipuleren, met steeds geavanceerdere technieken. Razend interessant voor de wetenschap, en dus zeker ook voor humanisten. Welke kennis is er nu over DNA? En wat kunnen we met die kennis?
Woensdag 11 januari om 20.00 uur komt Nora Walsarie Wolff spreken bij het Humanistisch Café Zwolle. Walsarie Wolff, biologiedocent aan de Van der Capellen Scholengemeenschap in Zwolle, laat op deze avond zien waarom juist het DNA zo’n belangrijk molecuul is. Ook krijgt de bezoeker een overzicht van een aantal belangrijke toepassingen van DNA en hun maatschappelijke gevolgen. DNA-technieken roepen allerlei ethische, juridische en maatschappelijke vragen op. Mogen we ingrijpen in de natuur? Willen we weten wat in onze genen besloten ligt? Van wie is een gen eigenlijk, kun je er auteursrecht op krijgen? Willen we invloed hebben op de erfelijkheid van onze kinderen? Staan we het gebruik van genetische manipulatie toe bij het produceren van ons voedsel?
Voor de pauze krijgt men inzicht in wat DNA is en wat we ermee kunnen. Na de pauze gaan we met elkaar in gesprek over waar we heen willen: wat moeten we doen met de mogelijkheden die de moderne genetica ons in de nabije toekomst biedt? Natuurlijk is er deze avond veel ruimte voor vragen en discussie. Na afloop kan worden nagepraat onder het genot van een drankje. Het Humanistisch Café is in de Groote Sociëteit, Koestraat 8 in Zwolle. Inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur, entree € 5,00 incl. thee / koffie voor aanvang (€3,00 voor leden).
Uh, ‘zeker ook voor humanisten’
Voor de reli luitjes toch ook ? Grrr, weblog Zwole
doet me aan de middeleeuwen denken.
Dat is toch ook razend interessant voor reli mensen?
Of vergis ik me ?
Dag Hinkeaar, jazeker, voor iedereen is dit interessant, zeker ook voor religieuze mensen. Wij hebben dit als Humanistisch Verbond Zwolle op deze manier aangekondigd. Dus niet weblog Zwol(l)e is verantwoordelijk voor deze formulering, maar wijzelf.
Hoi BasHumanist,
Dankje voor de toelichting. (Sorry voor ’t verwijt aan weblogzwolle).
Ik vraag me nog af waarom je juist precies voor de formulering hebt gekozen ‘Razend interessant voor de wetenschap, en dus zeker ook voor humanisten’.
Mijn beeld van religie en religieuse mensen is dat die niet zo
blij zijn met moderne wetenschap, door de tijden heen overigens.
Heeft een dergelijke overweging een rol gespeeld in de afweging
dat precies zo te communiceren?
Als dat zo is, vind ik dat wetenschappelijk gezien een beetje lafjes 😉
Dag Hinke(l)aar, deze formulering is zo gekozen omdat het stuk eerst is geschreven voor onze eigen website en pas daarna bewerkt tot persbericht. We hadden daarbij dus ons ‘eigen’ publiek van humanisten voor ogen. Ik geef je er graag gelijk in dat we in het persbericht een betere formulering hadden kunnen kiezen, want we hopen juist altijd dat er zoveel mogelijk verschillende mensen komen voor een goede discussie. Dus we juichen het juist van harte toe als er religieuze mensen langskomen!