Zwolle – Terwijl starters in Zwolle het steeds moeilijker krijgen om een betaalbare woning te vinden, lijken doorstromers juist te profiteren van de aantrekkende woningmarkt. Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index tonen aan dat het aantal verstrekte hypotheken aan doorstromers met maar liefst 26 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal hypotheken dat door starters is gesloten, is daarentegen met 17 procent gedaald. Ook in Zwolle lijkt de doorstromer de markt te domineren, terwijl starters hier nauwelijks een voet tussen de deur krijgen.
Door de lage rente is het voor de groep doorstromers erg aantrekkelijk om door te stromen op de woningmarkt. Daarnaast staan steeds minder huizen onder water vanwege de stijgende huizenprijzen, waardoor huizenbezitters na lange tijd weer de mogelijkheid hebben om een volgende woning aan te kopen. Doorstromers kunnen door de stijgende huizenprijzen gemakkelijker hun eigen woning verkopen en de eventuele overwaarde gebruiken voor de aankoop van een volgende woning. Dit geeft hen een voorsprong op starters, met name in grote steden waar sprake is van krapte op de huizenmarkt. In vergelijking met vorig jaar sloten doorstromers in Amsterdam 34 procent meer hypotheken voor de aankoop van een woning en in Rotterdam zelfs 42 procent. In de steden is zelfs sprake van een trend waarbij huiseigenaren eerst een nieuwe woning kopen voordat de huidige woning is verkocht.
Onvoldoende woningen voor starters door overspannen woningmarkt
Bij starters is juist sprake van een sterke daling van het aantal gesloten hypotheken. In het laatste kwartaal van 2016 zijn 17 procent minder hypotheken gesloten in vergelijking met een jaar geleden. Met name in de grote steden zijn er door de oververhitte woningmarkt onvoldoende koopwoningen beschikbaar voor starters. Dit geldt vooral voor Amsterdam en Utrecht, waar door starters respectievelijk 33 en 27 procent minder hypotheken zijn afgesloten. In 2017 moet deze groep bovendien nog meer eigen geld inbrengen om te kunnen instromen op de woningmarkt, om bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting of notariskosten te betalen. Vanaf dit jaar mag slechts 101 procent van de marktwaarde van de woning worden geleend, terwijl dit in 2016 nog 102 procent bedroeg.
"De woningmarkt heeft lang op slot gezeten, maar door de aanhoudende lage rente en stijgende huizenprijzen is de groep doorstromers vorig jaar massaal in beweging gekomen. Hierdoor dreigen steeds meer starters te worden buitengesloten, omdat zij niet meer kunnen instromen op de woningmarkt", vertelt Siebe Boersma franchisenemer van De Hypotheker in Zwolle. "Er is sprake van een tendens waarbij steeds meer starters alleen een hypotheek kunnen sluiten met behulp van financiële steun, zoals een schenking van ouders of een starterslening. Daarom pleiten we ervoor dat niet alleen naar de huidige financiële situatie van starters wordt gekeken bij het sluiten van een hypotheek, maar ook naar het toekomstige inkomensperspectief. Vooral het inkomen van jonge hoopopgeleiden stijgt in de eerste jaren, waardoor banken minder risico lopen bij het verstrekken van een hypotheek. Als geldverstrekkers hiermee rekening houden, wordt de kans dat starters een betaalbare woning vinden aanzienlijk groter."
Wat mij -om te beginnen- niet in orde lijkt met het systeem van sociale
woningbouw en woningbouwverenigingen:
Velen stromen niet door, er is geen sprake van ‘gedwongen’ doorstroming.
Eenmaal in de goedkope huurwoning terecht komende vindt er geen
periodieke check plaats of de toewijzing nog van toepassing is.
Zelfs nooit meer zou ik durven beweren.
Sommige van die vrekken die inmiddels twee maal of meer modaal
verdienen, stromen niet door.
En dan, al die woningbouw clubjes hebben directeuten waarvan
de ene nog erger fraudeert dan de andere. Controle en
‘Governance’ ontbreekt totaal.
Een frauderende woningbouwclub directeur laat bijvoorbeeld
z’n eigen badkamer verbouwen door de aannemer die ook
aan het werk is met de woningen van die vereniging.
(zuig ik niet uit de duim)
Nouja, Zwolle laat weten wat je ervan vindt,
en hoe het beter kan.
@Hinkelaar
Gerke Brouwer ex directeur van Openbaar Belang was één van de ergste die Zwolle heeft gekend, als het om handelingen gaan die het daglicht niet kunnen verdragen.
En vanaf 2018 krijg je 100% financiering ipv de 101% nu. Oftewel alle kosten koper zijn voor eigen rekening en kan je niet meer mee financieren in de hypotheek. Voor een huis van 180.000 moet je dan zo ??7000 zelf neerleggen! Zie maar eens een starter te vinden die dat heeft klaarliggen. Heb je een studieschuld? Dan kan je het al bijna vergeten.
Regels worden streng en dat is begrijpelijk, zo’n luchtbel op de huizenmarkt wil je niet nog een keer meemaken.
@Steven Bruins
Ik ken die Gerke Brouwer niet, dus ik heb even gegoogled. Maar ik kan niks vinden over strafbare feiten die hij gepleegd zou hebben? Waar is hij voor veroordeeld?
Kan je je bronnen noemen?
Om te kunnen doorstromen moeten de doorstromers hun starterswoning toch eerst verkopen (aan starters?) lijkt me?/!
Overigens zie ik in Zwolle,naast doorstroom, ook veel ‘uitstroom’: mensen die naar omringende gemeentes verhuizen omdat je daar veel meer huis voor je geld krijgt…
@pieterg
Ik heb het over iemand die de dans ontspringt en niet is veroordeeld. Ja en dat vind je ook niet terug bij het zoeken via een zoekmachine.
@Nijntje
Mee eens. Vroeger trokken de mensen uit de dorpen naar de stad en nu trekken de mensen uit de stad naar de dorpen.
Er zijn simpel weg geen huurwoningen dus dan is er ook geen doorstroming op die markt.
Kijk maar eens op de woningzoeker bij de toegekende woningen.
Vaak een inschrijfduur van 5 jaar nodig of via de spoedprocedure oftewel de loting = gokkast.
@ Hinkelaar: het klopt dat veel mensen in een sociale huurwoning blijven wonen, ook nadat zij eigenlijk teveel verdienen. Er is gepoogd dit aan te pakken middels een hogere huurverhoging dan normaal. Dit werd dan gebaseerd op het salaris dat werd opgevraagd bij de belastingdienst (door de woningbouwcorporatie). Dit is echter door de rechter teruggefloten omdat dit een schending van de pricacy is. Daarnaast kun je mensen simpelweg niet dwingen om te verhuizen, dit is gewoon niet mogelijk op basis van het huurrecht. En tot slot: wat zou je zelf doen als je voor weinig geld in een mooie woning woont die in de buurt staat van de school waar je kinderen naartoe gaan etc.?
Openbaar Belang, in de jaren 60 ook wel “Eigen Belang” genoemd.
Pieterg,trouwens googlen op strafbare zaken is niet altijd nuttig. Veel oplichters hebben hun malafide praktijken laten verwijderen.
Mensen ‘aanpakken’ die in een sociale huurwoning blijven wonen is ook onderdeel van de ‘armoedeval’. Zodra je jezelf ontwikkelt en meer gaat verdienen, moet je ineens verhuizen. Niet doen dus 😮 [sarcasm].
Is het probleem dan dat mensen meer gaan verdienen of dat er gewoon te weinig goedkope huurwoningen zijn?
Beste Hinkelaar, als jij bewijzen hebt voor dit misbruik dan zijn er zat instanties waar je dat kunt melden, sterker nog; waar je dat MOET melden! Gesjoemel met gemeenschapsgeld kan en mag niet. Dus ik wens je veel succes, hier zomaar wat neerzetten helpt echt niet om dit soort misstanden op te lossen. Naam en toenaam noemen bij betrokken instanties, dan komen we er misschien vanaf.
Hi Pipo en Leonardo,
Ik zou zelf natuurlijk ook blijven wonen waar ik woon.
als me dat goed uit zou komen. Bedenken dat er inmiddelsanderen zijn die meer behoefte hebben aan die specifieke
sociale voorziening lukt nog wel, maar daadwerkelijk
alleen maar om die reden actie te ondernemen, zou ik
niet doen en ik snap dat vrijwel niemand dat doet.
Daarom is het ook juist zo belangrijk dat er zeer
strikte controle / governance plaatsvindt bij het
verstrekken van zulke voorzieningen als sociale woningbouw.
Jammer dat de rechter pogingen daartoe heeft geblokkeerd.
Daar had’ie ook geen andere optie bij, rechters
voeren de wet uit. De wet veranderen kan natuurlijk
via de politiek 😉
specifiek @Leonardo; naam en toenaam vermelden van de
frauderende woningbouwbestuurders kan lastig zijn.
Ik neem ’t niet op me om een soort van ‘klokkenluider’
rol op me te nemen. Eenieder weet hoe het klokkenluiders
vergaat. En eenieder weet ook dat het lang niet pluis
is in de wereld van woningbouwverenigingen.
1 grote corrupte bende die jarenlang door het slappe linkse regeringsbeleid is gedoogd. Waarom.Omdat die zelfde regeringen er net zo hard aan meededen en doen.Banken zorverzekeringen en woningbouw is het grootste uitschot van dit land.En natuurlijk de waterschappen want daar gaan ze ook al heel wat jaren hun eigen gang.
het is te hopen dat daar volgend jaar verandering in komt.
Daar is ie weer, de trol van weblogzwolle. Zonder registratie zijn ze er als de kippen bij.;D
Een huurwoning in Zwolle bemachtigen is lastig en de koopwoningen zijn naar mijn idee (te) duur. De hypotheekrente is lager geworden, maar de vraagprijzen zijn daarmee ook gelijk weer hoger geworden…
Zelf zou ik in principe wel door willen stromen naar een wat grotere en duurdere koopwoning. Ik woon nu in een tussenwoning van ca 100m2 die ca E 190.000 waard is. Als ik naar een iets groter huis wil – bijv een twee onder een kap met garage – dan begint de vraagprijs met een 3… Dat betekent dus dat ik (met de koster erbij) zo’n E 150.000 moet neerleggen voor een paar m2 meer huis en een garage! Dus laat ik het maar…