Zwolle – Hanzeland ligt aan de zuidzijde van het station en is een wijk uit de jaren negentig met veel hoogbouw van kantoren en woonappartementen en weinig groen. Er staat nogal wat kantoorruimte leeg. "Je kunt het aan de spinnenwebben en uitpuilende brievenbussen zien."
Woensdagavond hadden De Vrienden van Hanzeland bewoners en andere betrokkenen bij Hanz aan het Hanzeplein uitgenodigd te komen meedenken over de toekomst van deze wijk. Tientallen mensen waren hierop afgekomen. Niet alleen bewoners, maar ook ondernemers, studenten en gemeenteambtenaren. De Vrienden van Hanzeland, die bestaan uit allerlei vertegenwoordigers van instellingen en ondernemingen die in Hanzeland actief zijn, hebben afgelopen periode al nagedacht over de toekomst van deze wijk en wilden deze ideeën graag toetsen en concretiseren met de genodigden.
De Spoorzone komt de komende jaren in ontwikkeling en daarom is het noodzakelijk ook een visie te ontwikkelen voor het naastgelegen Hanzeland. Nu wordt deze wijk nog vaak gezien als een "snelweg" voor Windesheimstudenten van de trein naar school en ’s middags omgekeerd. ’s Avonds is het erg stil en uitgestorven als de kantoren gesloten zijn. Het Lubeckplein wordt vaak gezien als een "rode stenen bak" en niet als een gezellig ontmoetingsplein. Toch heeft Hanzeland een aantal unieke eigenschappen. Het heeft een perfecte ligging vlak bij het station: "Je bent binnen een uur in Amsterdam." Het ligt vijf minuten van de binnenstad en ook vijf minuten van het Engelse Werk en de IJssel. Toch vraagt deze relatief nieuwe wijk wel om versterking en tegemoetkoming aan hedendaagse woonbehoeften. Deze omgeving moet toekomstbestendig worden gemaakt. Veel bewoners missen een supermarkt. Ook moet deze wijk meer groen krijgen. "Voor jongeren is er geen plekje om in het gras te zitten en kinderen verdwijnen achter de stenen gebouwen." Iemand wil er zelfs een lommerrijke wijk van maken met meer schaduw van bomen. Om de huidige doorgangers langer in het gebied te houden zijn er ontmoetingsplekken nodig zoals gezellige cafeetjes en plekken om te studeren en elkaar te ontmoeten. Ook moet er ruimte zijn voor rare en experimentele plekken. Wonen, werken en leren moet in Hanzeland aantrekkelijker worden gemaakt. "Van rood naar groen en van hard naar zacht." Kleinschalige bedrijfjes en winkeltjes zouden de wijk kunnen verlevendigen. Meer sportfaciliteiten en zelfs een filmhuis werden als ideeën geopperd.
Lisa de Groot, gemeentelijke projectleider voor de gebiedsontwikkeling van de Spoorzone bedankte aan het eind van de avond alle aanwezigen voor hun input, dat verwerkt zal worden in een visie voor Hanzeland dat eind maart gereed zal zijn. Dan is ook het ontwikkelingsperspectief van de Spoorzone gereed en kunnen beide resultaten gecombineerd aan de gemeenteraad worden aangeboden.
Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle
Tja, ook het Lubeckplein vind ik een echte trieste “Oostblok” uitstraling hebben.
Het hoge oostblokgehalte van Hanzeland komt waarschijnlijk door de dichte bebouwing. Toen het gebied gerealiseerd werd, kwamen daar volgens mijn geheugen al protesten op. Er waren weinig plaatsen in Europa waar het beton zo dicht op elkaar stond.
Het is een buurt waar je liever niet wilt wezen, als je er niks te zoeken hebt. Beetje unheimsich geen menselijke maat, treurige buurt.
Tsja, in Stadshagen, Westenholte, Zwolle Zuid is het ’s avonds uitermate gezellig en sfeervol op straat…. de gruitmeesterlaan om 10 uur ’s avonds is 1 groot feest….
Al met al zeg ik: prima plek om te wonen ! centraal, leuke huizen, lekker rustig.
@marco_z
Waarom feest jij dan pas om die tijd?
Ik woon daar en ik lach me krom lezende:
‘ De Vrienden van Hanzeland, die bestaan uit allerlei vertegenwoordigers van instellingen en ondernemingen die in Hanzeland actief zijn’
Triest wel, maarja toch vermakelijk zoiets te lezen.
‘Allerlij vertegenwoordigers en ondernemingen…’
Beton en twee kraampjes.
Oh my God.
En dan zijn er ook nog mensen die klachten
uiten over een paar zonnepanelen ergens in
’t weiland.
Hanzeland is een baken van rust. Het is ontspannen wonen. Wat ons betreft hoeft er geen extra gezelligheid te komen. Die vinden we als nodig op 10 minuten lopen in de stad. Rust is een keuze :).
Mee eens hoor, ’t hoeft in Hanzeland echt
geen hekseketel van drukte te worden.
Stel je voor dat iemand zou bedenken dat de
kermis dan maar naar Hanzeland moet…
Uh, nee, die kant niet op hopelijk.
Wat de architect en de gemeente ervan heeft
gemaakt is helaas niet meer ten goede te keren.
Teveel beton en steen, te weinig groen.
Geen ‘sfeer’.
Wharfinger zou wel dat beetje extra kunnen brengen
zou ik denken, maarja. Die staat uit. Als de nagel
achter het behang die voortdurend triestheid oproept.
Doe die kermis en andere “gezellige” activiteiten maar in het Ter Pelkwijkpark ofzo… het is zo uitgestorven daar s’ avonds;)
Supermarkt aan de Forelkolk is 10 minuten lopen vanaf Lubeckplein. De binnenstad en Assendorperstraat trouwens ook.
Huidige doorgangers hou je niet vast, die willen gewoon de trein naar huis halen na het werk/school.
Steek het geld liever in de leegstand in de binnenstad, en als er nog geld over is, maak van het Lubeckplein een mooi groen parkje met een vijvertje, speeltuintje en wat bankjes.
Precies, en bedenk de ‘braaklandjes’ langs de spoorlijn.
Aan de ene kant wat barakken voor verslaafden,
aan de andere kant, ja wat?
(Ik noem ’t rotzooi, sorry als ik de liefhebbers van
braamstuiken hiermee kwets)
Zou de Groene Welle daar iets moois mee kunnen doen?
Of gaat daar ook beton en steen verrijzen ?
Ik denk dat er heel veel mensen zijn die juist erg goed
zijn in van kleine ’tussenlandjes’ moois en groens te maken.
En wat zou ’t kosten, als de mensen van de Groene
Welle ff losgaan op die braakliggende foeilelijke
akkertjes ?