Zwolle – Stel je hebt je kappersdiploma gehaald en je wilt een eigen kapsalon beginnen. Of je bent gediplomeerd automonteur en je droomt van een eigen garage. Dan heb je niet alleen vakkennis nodig, maar is het ook belangrijk om over vaardigheden op het gebied van ondernemen te beschikken.
Op Landstede MBO hebben de studenten veel mogelijkheden om zich het ondernemerschap eigen te maken. Binnen de reguliere opleidingen wordt er aandacht aan besteed, het excellentieprogramma BrainBoost steekt in op ondernemend leren en binnenkort starten de opleidingen Vakman Ondernemer en Leidinggevende.
Landstede Groep, waartoe Landstede MBO behoort, stimuleert sinds jaar en dag ondernemerschap en ondernemend gedrag. Daarmee wordt ingespeeld op onze maatschappij die zich steeds sneller ontwikkelt en waarin beroepen en vereiste vaardigheden in hetzelfde tempo mee veranderen. Ondertussen groeit het aantal zelfstandige ondernemers explosief. Deze ontwikkelingen vragen een nieuwe, flexibele insteek van de vakmensen van de toekomst. Met een ondernemende houding is het een stuk makkelijker om hiermee om te gaan. Landstede MBO biedt allerlei mogelijkheden om de kennis op dit gebied te verdiepen met programma’s, projecten en nieuwe opleidingen, zoals de opleiding Vakman Ondernemer. Deze wordt in samenwerking met Menso Alting Zwolle en Deltion College op een vernieuwende wijze neergezet. In een jaar tijd halen studenten niet alleen hun niveau 4 diploma, maar krijgen ze volop de gelegenheid om hun eigen bedrijf op professionele manier op poten te zetten. ‘Studenten gaan vanaf dag één aan de slag met hun eigen onderneming’, legt docent Keimpe Dokter uit. ‘Dat doen we niet op school, maar in een inspirerende omgeving met startende bedrijven. Het bijzondere van de manier waarop we deze opleiding neerzetten, is dat het maatwerk is. De één wil een kledingwinkel beginnen, de ander een webshop, weer een ander heeft een interieuradviesbureau in gedachten. Elk van deze studenten geeft aan welke begeleiding hij nodig heeft en we maken gezamenlijk een passend pad. We leggen contact met ervaren ondernemers, we coachen bij het netwerken en we checken samen met experts op bijvoorbeeld financieel gebied of het ondernemersplan op alle punten voldoet.’
Keimpe is enthousiast. ‘Het is een mooie vorm van ondernemend leren. De student draagt zelf zijn ideeën aan en wat hij daarbij nodig heeft, en wij spelen daar met onze kennis, know-how en contacten op in. Wij nodigen ondernemers uit en we bekijken welke bedrijven interessant zijn. Natuurlijk moeten de studenten in de reguliere algemene vakken zoals Nederlands, Engels en examen doen, want het is een BOL-opleiding. Maar als ze op een niveau zitten waarbij ze daar geen lessen voor nodig hebben, kunnen ze alleen de toetsen doen. Ook als het om andere vakken gaat. Ze hoeven zich alleen toe te leggen op de vaardigheden die ze nog niet bezitten. Het is een schoolopleiding die op een niet schoolse manier in een inspirerende, ondernemende omgeving wordt aangeboden. Daarmee dagen we de studenten uit om op een ondernemende, volwassen manier hun verantwoordelijkheid te nemen. Dat maakt het extra interessant.’
De studenten kunnen vanaf de start op 1 februari op elk moment instromen. ‘De vooropleiding is een niveau 3- of niveau 4-vakopleiding’, legt Keimpe uit. ‘De studenten willen iets fiksen, wij helpen hen daarbij. De een zal al begonnen zijn met z’n eigen bedrijf, maar is tot het besef gekomen dat hij nog wat basiskennis mist. Voor je bedrijf heb je tenslotte niet alleen je vakmanschap nodig, je moet ook weten hoe het zit met de administratie, de belasting, hoe je de marketing aanpakt, je bedrijf positioneert en hoe je netwerkt. De ander heeft alleen een idee in z’n hoofd en moet hiermee nog beginnen. We zoeken precies uit wie wat nodig heeft tijdens de opleiding.’ Iedereen is welkom. ‘We beginnen met een intake, waarbij de startende ondernemer zijn bedrijf pitcht. Vervolgens gaan we in gesprek over de mogelijkheden.’ Volgens Keimpe is deze manier van opleiden een gat in de markt.
Voor iedereen die interesse heeft in de opleiding Vakman Ondernemer of een andere opleiding, is er op donderdag 24 januari Open Huis op alle locaties van Landstede MBO en op vrijdag 25 januari alleen op de locaties in Zwolle. Bezoekers van het Open Huis vinden er informatie over alle mbo-opleidingen. Docenten, coaches en studenten staan klaar om vragen te beantwoorden, hun ervaringen te delen en de bezoekers rond te leiden.
Wie het Open Huis wil bezoeken en meer wil weten over de opleidingen, locaties en het Open Huis, vindt meer informatie op www.landstedembo.nl. Hier kunnen bezoekers zich ook aanmelden. Voor informatie is er het gratis infonummer: 0800-0245666 (tijdens kantooruren).