Zwolle – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft maandag bekendgemaakt dat de Nederlandse huishoudens in 2018 een doorsnee vermogen hadden van 38,4 duizend euro en dat is 10 duizend euro meer dan in 2017; vooral veroorzaakt door de waardestijging van de eigen woningen. Zwolle zit onder dit landelijk gemiddelde. In Zwolle bedroeg het doorsnee vermogen in 2018 27,8 duizend euro en dat is inclusief het eigen woningbezit. Van de grotere steden in Overijssel doet alleen Kampen het aanmerkelijk beter per huishouden: 44,8 duizend euro.
Het vermogen zit vooral in het eigen huis: de waarde van het huis onder aftrek van de hypotheekschuld. Vooral oudere huiseigenaren blijken ook grotere spaarders te zijn. Voor alle duidelijkheid: het doorsnee vermogen is het middelste vermogen van alle particuliere huishoudens gerangschikt van laag naar hoog. Dat wil zeggen dat de helft van de huishoudens meer en de andere helft minder vermogen bezit. Ongeveer 10% van de huishoudens heeft een negatief vermogen en dus meer schulden dan bezittingen.
De huishoudens in Deventer hebben gemiddeld een lager vermogen dan Zwollenaren en komen uit op 23,2 duizend euro. Hengelo op 23, 4 duizend euro. Almelo op 13,9 duizend euro en Enschede bungelt onderaan met een gemiddeld vermogen per huishouding van 8,8 duizend euro.
De kleinere plaatsen in Overijssel doen het aanmerkelijk beter dan de grotere steden in onze provincie. Dalfsen doet het goed met 189,8 duizend euro. Raalte en Ommen zitten rond de 122 duizend euro. Staphorst springt er met kop en schouder bovenuit met 214,1 duizend euro per huishouding en is daarmee een van de rijkste plaatsen van Nederland. Ons naburig stadje Hattem scoort met 87, 2 duizend euro en is gemiddeld dus drie keer rijker dan Zwolle. Ook de voormalige gemeente van onze burgemeester Peter Snijders scoort beduidend beter dan zijn huidige gemeente: de Hardenbergse huishoudens hebben een doorsnee vermogen van 46,9 duizend euro per huishouden.