WDODelta plaatst 40.000 zonnepanelen

Foto van auteur

Marion Wichard bij zonnepanelen
Foto: WDODelta

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is bezig met het plaatsen van 40.000 zonnepanelen. Bijna driekwart van de panelen is al aangesloten en ligt op de terreinen van rioolwaterzuiveringen en op daken van eigen gebouwen, zoals het hoofdkantoor, werkplaatsen en loodsen.

“Het is de bedoeling om met onze eigen zonnepanelen 10 miljoen kilowattuur elektriciteit per jaar op te wekken”, zegt bestuurder Marion Wichard. “Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 3500 kilowattuur per jaar. Onze zonne-opbrengst staat daarmee gelijk aan ruim 2800 huishoudens. Zowel in Overijssel als Drenthe liggen al duizenden zonnepanelen op onze eigen locaties. We zijn lekker op ‘stroom’, zou je dus kunnen zeggen.”

Het waterschap onderzocht op welke eigen locaties zonnepanelen konden worden gelegd. Het bleek dat de terreinen van de rioolwaterzuiveringen het grootste aandeel groene stroom kunnen leveren. Wichard: “Op veertien van onze zestien rioolwaterzuiveringen was dit mogelijk. Bij de overige twee bleek te weinig ruimte beschikbaar.”

WDODelta wil in 2025 elektriciteitsneutraal werken en in 2030 energieneutraal zijn. Dit betekent dat het waterschap net zoveel elektriciteit en energie opwekt als het verbruikt. Daarbij kijkt het waterschap niet alleen naar de zon. “Ook het participeren in lokale windprojecten, eigen slibvergisting en productie van biogas leveren groene energie op,” aldus Wichard.

Voor de 40.000 zonnepanelen stelde het bestuur van het waterschap een krediet beschikbaar van 13 miljoen euro. De terugverdientijd ligt tussen de tien en dertien jaar. De gebruiksduur van de zonnepanelen bedraagt tenminste 25 jaar.

Foto's 2
Locaties zonnepanelen WDODelta - Foto: WDODelta
Locaties zonnepanelen WDODelta
Foto: WDODelta
Marion Wichard bij zonnepanelen - Foto: WDODelta
Marion Wichard bij zonnepanelen
Foto: WDODelta

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)