Zwolle – Het was zondagmiddag 15 maart een dramatische dag voor de horeca. Tijdens de persconferentie van het kabinet de mededeling van Bruno Bruins, Minister voor Medische Zorg: “Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten vanaf 18.00 uur vandaag hun deuren.” Wethouder René de Heer kan zich dat moment nog goed herinneren. “Binnen anderhalf uur moesten de cafés en restaurants dicht.” Terwijl gasten nog hun laatste drankje namen en hun toetje naar binnen werkten, werden de terrastafels al naar binnen gehaald. De deuren gingen op slot. De Heer: “De dagen erna was het doodstil op straat. Er liepen geen mensen meer door de binnenstad. Met tranen in de ogen zag ik dat de Zwolse binnenstad een spookstad was geworden.”
René de Heer kon zich dit nog goed herinneren toen hij op donderdagmiddag 25 juni vertegenwoordigers van de Zwolse horeca toesprak. Tevens waren vertegenwoordigers van banken, bierbrouwerijen, vastgoedeigenaren, onroerend goed bedrijven, makelaars en gemeente Zwolle aanwezig op het Grote Kerkplein op het terras van het Wijnhuis. De coronacrisis kwam hard aan bij de horeca. “0% omzet en 100% kosten”, volgens De Heer met de onzekerheid “hoe lang gaat dit duren en wat betekent dat voor mijn bedrijf?” De wethouder verwees naar de onderlinge afhankelijkheid van alle partijen. “De verhuurder kan wel de huur blijven opeisen, maar als de horecaondernemer niet meer kan betalen en failliet gaat zit de verhuurder met een lege tent.”
Enkele weken geleden kwamen alle partijen op het Stadhuis bij elkaar om kennis te maken en te overleggen over de ontstane situatie. Op tweede pinksterdag mochten de terrassen weer open en is er heel snel geschakeld. Binnen no time besloten dat er meer ruimte kwam voor de terrassen. De binnenstad werd autoluw gemaakt en fietsers werden niet overal meer toegelaten. De handhaving werd “op de Zwolse manier” ingevuld en de BOA’s stonden niet gelijk klaar met het bonnenboekje. Dit overleg heeft er toe geleid dat alle betrokken partijen donderdagmiddag een convenant ondertekenden met de intentie dat er onderling wordt overlegd om de continuïteit van de horeca in de Zwolse binnenstad te waarborgen. Niemand heeft belang bij leegstaande horecapanden en de stad wordt er niet aantrekkelijker door.
Het ‘convenant ketensolidariteit horeca’ geeft volgens The Runhaar, voorzitter van de Zwolse regio van Koninklijke Horeca Nederland aan hoe Zwolle dit soort zaken aanpakt: “Samen”. Hij sprak met trots over de manier waarop de ondernemers in Zwolle de afgelopen weken samen met de gemeente de handen hebben ineengeslagen. “Als ik nu door de stad loop met de grotere terrassen en een autoluwe binnenstad kan ik niks anders zeggen dan: zoveel allure heeft Zwolle nog nooit gehad.” De bijeenkomst op het Grote Kerkplein stond in het teken van perspectief en optimisme over de toekomst en vond plaats voor een van de panden van het Wijnhuis; het pand met de naam “In’s Levensrad”. De symboliek hiervan zoals die door Zwolle in Beeld is verwoord, is zeer toepasselijk op de huidige situatie: “Het Rad des Levens is grillig en onberekenbaar, nu eens voorspoed, dan weer tegenslag met zich meebrengend. Gelukkig is de man die zich daarboven weet te verheffen, in goede en in kwade dagen zichzelve blijven.” De aanwezigen op het Grote Kerkplein brachten in de schaduw van de plataan met hun met champagne gevulde glas een toost uit: “Op de stad!”