Zwolle – Voor een fatsoenlijk loon, een vaste baan en meer bestaanszekerheid, daarvoor staat de Partij van de Arbeid stil op 1 mei, de dag van de arbeid.
De jaarlijkse 1 mei-viering vond plaats in kleine kring op begraafplaats Kranenburg. Bij de graven van Gerardus Horreüs de Haas en Helmig Jan van der Vegt werden bloemen gelegd. Fractievoorzitter Patty Wolthof, bestuursvoorzitter Anneke Speelman en bestuurslid Jonge Socialisten Overijssel Manasse Hop, spraken een speech uit die live te volgen was op Facebook. De groeiende tweedeling in de maatschappij stond hierbij centraal.
Patty Wolthof: “Op Dag van de Arbeid vieren we van oudsher wat bereikt is op het gebied van werk. Maar het is ook een dag van strijd voor wat er nog bereikt moet worden. Dat start met het herstellen van vertrouwen. Te beginnen met het vertrouwen van inwoners in hun overheid. Op het Haagse politieke toneel is maar al te goed te zien wat een onbetrouwbare overheid kan aanrichten. Maar ook in Zwolle kan er nog veel worden bereikt om de kloof tussen inwoner en overheid te dichten. En dat begint bij taal. De meest-nabije overheid, de gemeente, moet méér oog hebben voor mensen die laaggeletterd zijn. Er worden nog steeds ingewikkelde brieven gestuurd. Zwollenaren die niet goed kunnen lezen, nieuwe Zwollenaren die de taal niet goed kennen en Zwollenaren met een beperking komen daardoor nog meer op achterstand. Er wordt uitgegaan van een hoge mate van zelfredzaamheid, maar wat als je niet kan lezen? Over zorg die wordt afgewezen, of dat je kind niet goed kan meekomen op school – hoe kom je dan in actie? Daarvoor zet de PvdA zich in.”
Historie
Voor het ontstaan van de Dag van de Arbeid gaan we terug naar het jaar 1889. Tijdens het eerste congres van de internationale socialistische organisatie ‘Tweede Internationale’ werd besloten het jaar erop op 1 mei 1890 te demonstreren. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven. In de Verenigde Staten en een groot deel van Europa gingen mensen de straat op voor een achturige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en het behoud van vrede. In de jaren hierna wordt de Dag van de Arbeid een jaarlijks terugkerende traditie. Ook bij ons in Zwolle.
De bloemen op Kranenburg waren voor Helmig Jan van der Vegt, een van de oprichters van de SDAP, de voorloper van de PvdA, en Gerardus Horreüs de Haas is bekend als de ‘rode’ sociale dominee in de Tweede Wereldoorlog. Beide mannen inspireren de PvdA tot op de dag van vandaag bij het uitdragen van een gezamenlijk moreel kompas van vrijheid, humaniteit en sociale rechtvaardigheid.
De groeiende tweedeling in de samenleving staat tijdens deze 1 mei-viering centraal. In een advertentie in De Peperbus (woensdag 28 april) en in de Stentor (zaterdag 1 mei) bedankt de PvdA alle ‘werkers’ voor hun inzet en zorg in dit bijzondere coronatijdperk.
Traditiegetrouw eert De PvdA ook haar jubilarissen op 1 mei. Dit jaar is een persoon 25 jaar lid en vier mensen vieren hun 50ste lidmaatschapsjaar jaar. Tevens ontvangen alle 75-plussers deze dag een rode roos.