Zwolle – Als in het voorjaar van 2009 het theehuis open gaat in het Zwolse park de Nooterhof, dan heeft de Overijsselse hoofdstad een primeur: het eerste zogenoemde Earthship dat in de Benelux in gebruik genomen wordt. Dit bouwwerk is het resultaat van een min of meer toevallige samenwerking tussen onderwijsinstituut Landstede, woningbouwcoöperatie SWZ en de gemeente Zwolle. Studenten hebben tegels gemaakt en gebakken om die vervolgens te gebruiken in een mozaïek, waar ze de afgelopen week in het Earthship aan hebben gewerkt.
Earthships zijn een begrip voor mensen die belangstelling hebben voor ecologisch bouwen. Het is de naam voor een gebouw dat in de visie van de Amerikaanse architect Michael Reynolds, wiens geesteskind het is grotendeels is opgetrokken uit gerecyclede materialen en materialen die vrijkomen bij de sloop van oude gebouwen. De buitenmuren bestaan uit met aarde gevulde, afgedankte autobanden en de scheidingswanden uit lege blikjes of flessen die worden afgesmeerd met leem of kalk. Een Earthship is niet aangesloten op het elektriciteitsnet, de waterleiding of het riool. Regenwater wordt opgevangen en gefilterd tot drinkwater en water voor huishoudelijk gebruik. Afvalwater wordt hergebruikt, zelfs de fecaliën (wc). Die komen via een overstort in een septic tank in een rietaanplant terecht, waar ze dienen als voeding voor dat riet.
Zonnepanelen
De koelkast, wasmachine, boiler en computer werken op zonnepanelen, waarvan de energie wordt opgeslagen in accu’s. Grote planten in bakken achter de glazen voorgevel zuiveren afvalwater en zorgen voor een goed binnenklimaat. Warmte wordt geabsorbeerd en afgegeven in koelere perioden. Het voert te ver om hier alle techniek tot in details uit de doeken te doen. Wie daarin geïnteresseerd is, kan op de website van de Rotterdamse Stichting Owaze een informatief boekje raadplegen. En wie nog meer wil weten, kan terecht op de website Earthship Biotecture. Sinds de Amerikaanse architect Michael Reynolds in Taos, New Mexico, zo’n twintig jaar geleden aan de slag ging met zijn ideeën over duurzaam bouwen en wonen, is een fors aantal earthships gebouwd, de meeste tot nu toe in de Verenigde Staten. Ze hebben allemaal een bijzondere architectuur, zowel het gebouw als het interieur. Met hun achterkant en zijkanten ingegraven in de aarde, met hun naar de zon gerichte, schuin geplaatste grote glazen voorpui, hun in kalk en leem aangesmeerde muren van gestapelde autobanden en lege flessen doen ze denken aan de werken van de Oostenrijkse architect Friedensreich Hundertwasser. En aan de organische architectuur van de Spaanse architect Antoni Gaudi.
Hinderpaal voor een aardehuis is doorgaans de wetgeving. Niet alles wat nodig is om zelfvoorzienend te kunnen bouwen is toegestaan. Het voordeel is dat we nu naar Zwolle kunnen wijzen. Daar is het ook gelukt.
Vernieuwend bouwen
De projectleider ziet veel potentie van het geheel: ‘De ervaring die we op dit moment opdoen, zal zijn weerslag krijgen op het denken in de toekomst. Een earthship staat met zijn raampartij naar de zon gericht. Ik ben me gaan afvragen waarom we in de reguliere woningbouw niet veel meer gebouwen met gevels, uitgerust met grote glaspuien, op het zuiden plannen? Ook het benutten van regenwater kan een nieuwe impuls krijgen en het ontwikkelen van een grijs watercircuit. Want dat is nog steeds niet van de grond gekomen in de reguliere woningbouw.’ Het is volgens hem een goede zaak dat mensen uit de traditionele bouwwereld meebouwen aan het earthship ‘Het prikkelt de creativiteit.’ “Wij willen graag laten zien dat je prettig en comfortabel kunt wonen, zonder gebruik te maken van fossiele energie”.
In september is de bouw officieel gestart en inmiddels is de bouw al ver gevorderd. Toch zal er nog veel moeten gebeuren met betrekking tot de afwerking.
Vrijwilligers kunnen een dag helpen of meerdere dagen c.q. weken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Eva Salari, coördinator vrijwilligers van het Earthship via de e-mail \n esalari@swz.nl .
adress van het thee huis en bouwen
hallo eva,
ik vind het super fascinerend die eartships en wil graag een keertje mee helpen met bouwen. Ook zou ik graag een keertje een koppei thee willen gaan drinken daar in zwolle maar hoe kom ik achter het adress???
weet jij dat mischien
gr evert
===========
Het emailadres staat hierboven !
Earthship
Beste Evert,
Wat leuk dat je zo enthousiast bent over het Earthship!
Voorlopig zullen we niet zoveel vrijwilligers inzetten om te helpen met het bouwen van het Earthship als de afgelopen weken. Wanneer je belangstelling hebt om mee te helpen kun je contact met mij opnemen per mail (zie bovenstaand adres) of telefonisch 038-468 0123 (keuze 9). We kunnen dan overleggen of en wanneer er nog vrijwilligers nodig zijn.
Het Earthship bevindt zich in doe-park ‘De Nooterhof’ aan de Goertjesweg in Zwolle. Dit park is gelegen op de hoek van de Marsweg en de Zuidbroeklaan. Vanaf het voorjaar 2009 kan er thee gedronken worden in het Earthship.
Met vriendelijke groet,
Eva Salari
SWZ
mogelijke woning?
Hallo Eva,
is het in Nederland al mogelijk om een bouwkavel te kopen en daar een earthship als woning op te bouwen?
Vriendelijke groet, Brit Hoogveld
bezoek en rondleiding?
Hallo Eva
Geweldig idee om zo’n earthship te bouwen!
Als bestuurslid van natuurvereniging groentje”in Wezep en oldebroek zijn wij heel enthousiast om te komen kijken,heel graag willen we thee drinken en evt als het kan een rondleiding krijgen.
Wat zijn de mogelijkheden?
vriendelijke groet Wilma
Meer fotos van Zwolle Earthship
Fotos: http://picasaweb.google.com/ludwig.everson/0901Aardskip#
Positie: http://www.aardskip.com
Bouw fotos:
http://www.swz.nl/wijkinformatie/29/22/Huurdersfeest/
Wanneer open die earthschip voor tee?
Everson