Eerste werkzaamheden Earthship van start

Foto van auteur

Zwolle –  Nadat vorige week de bouwvergunning is afgegeven, wordt maandag aanstaande begonnen met de aanvoer van banden en het uitzetten voor de bouw van het Earthship. Het Earthship wordt gerealiseerd in de Nooterhof in Zwolle, in het kader van het 100 jarig bestaan van SWZ. De gemeente Zwolle, SWZ en Landstede hebben er hard aan gewerkt om dit initiatief in korte tijd te realiseren. Het Earthship, de eerste in Nederland, zal na realisatie in de Nooterhof in gebruik genomen worden als theehuis.

Maandag aanstaande worden de eerste autobanden afgeleverd, die gebruikt worden voor het maken van de wanden van het Earthship. Op zaterdagmiddag 6 september is de feestelijke officiële start van de bouw. In september zullen de bouwwerkzaamheden starten en naar verwachting zal in november het theehuis gereed zijn. Het ontwerp van dit Earthship Teahouse is gemaakt door de Amerikaanse architect Michael Reynolds. Hij is de bedenker van het Earthship. Al in de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw heeft hij zijn eigen huis in Taos, New Mexico gebouwd.

Vanuit Amerika gaat hij de hele wereld over om zijn medewerking te verlenen aan de realisatie van Earthships. De maand september is Michael Reynolds met zijn Amerikaanse en Europese bouwploeg, in totaal 16 man/vrouw aan het bouwen in de Nooterhof. In Nederland is veel belangstelling voor dit bijzondere project. Een Earthship wordt grotendeels gebouwd uit gerecyclede materialen, voornamelijk vrijkomend uit sloop van oude gebouwen. Maar ook van lege wijn en bierflessen, oude autobanden, overtollige materialen of producten met een productiefoutje. Materiaal wat normaliter als afval wordt gezien. Medewerkers van SWZ zijn momenteel druk bezig materialen te verzamelen.

De Milieuraad, Landstede en de gemeente zijn bezig om de Nooterhof (gelegen tegenover park Weezenlanden) op te knappen. De nieuwe Nooterhof wordt een park waar meer doen met de natuur centraal staat. Doepark Nooterhof moet uitgroeien tot een praktisch kenniscentrum voor groen en duurzaamheid waar organisaties, burgers en onderwijs elkaar ‘in het groen’ kunnen ontmoeten. Onder andere Landstede en AOC De Groen Welle ontwikkelen tal van groene onderwijsactiviteiten in de Nooterhof.

SWZ wilde graag een gebouw of woning bouwen die zij aan de huurders en burgers van Zwolle kan schenken in het kader van haar 100 jarig jubileum. Ook wil de woningstichting hiermee ervaring opdoen met de bouw van duurzame gebouwen. Het Earthship dat nu de functie van theehuis krijgt, is een unieke samensmelting van initiatieven.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Eerste werkzaamheden Earthship van start”

  1. Zo’n Earthship zou ik toch eigenlijk ook wel in willen wonen. Eenmaal af gaat daar gewoon 0 stroom, water, gas in en komt er in principe 0 vuil water uit. Super 😀

    (ja er komt wel water in, regen heet dat. en je kunt er ook een zonnepaneel op plempen)

  2. Nee, regenwater komt binnen, daar spoel je eerst je wc mee door, dan wordt het gezuiverd door planten die daar op leven. Vervolgens komt het weer je huis binnen als douche/kraan water, wat weer gebruikte wordt voor de wc, etc.

  3. toch lijkt t me niet echt milieuvriendelijk als ze er afval voor gebruiken. of het nou hergebruikt word of niet het blijft afval.

  4. Autobanden en lege flessen zijn niet echt afval-afval. Is gewoon recycling/hergebruik van producten. Komt er iig op neer dat zo’n huis ZEER milieuvriendelijk is. Voornamelijk door de stroom/wateropwekking in het huis, maar ook de bouwmaterialen.

Reacties zijn gesloten.