SWZ viert verjaardag met bouw Earthship

Foto van auteur

Zwolle – De bouwvergunning voor de bouw van het Earthship in de Nooterhof, in het kader van het 100 jarig bestaan van SWZ, is deze week afgegeven. Het afgeven van een vergunning voor een dergelijk gebouw is in Nederland uniek. De gemeente Zwolle, SWZ en Landstede hebben er hard aan gewerkt om dit initiatief in korte tijd te realiseren. 

SWZ wil haar verjaardag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het Earthship, de eerste in Nederland, zal na realisatie in de Nooterhof in gebruik genomen worden als Theehuis. Op maandag 11 augustus worden de eerste autobanden afgeleverd, die gebruikt worden voor het maken van de wanden van het Earthship. Op zaterdagmiddag 6 september is de feestelijke officiële start van de bouw. In september zullen de bouwwerkzaamheden starten en naar verwachting zal in november het theehuis gereed zijn. Het ontwerp van dit Earthship Teahouse is gemaakt door de Amerikaanse architect Michael Reynolds. Hij is de bedenker van het Earthship.

Al in de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw heeft hij zijn eigen huis in Taos, New Mexico gebouwd. Vanuit Amerika gaat hij de hele wereld over om zijn medewerking te verlenen aan de realisatie van Earthships. De maand september is Michael Reynolds met zijn Amerikaanse en Europese bouwploeg, in totaal 16 man/vrouw aan het bouwen in de Nooterhof. In Nederland is veel belangstelling voor dit bijzondere project.

Een Earthship wordt grotendeels gebouwd uit gerecyclede materialen, voornamelijk vrijkomend uit sloop van oude gebouwen. Maar ook van lege wijn en bierflessen, oude autobanden, overtollige materialen of producten met een productiefoutje. Materiaal wat normaliter als afval wordt gezien. Medewerkers van SWZ zijn momenteel druk bezig materialen te verzamelen.

Earthship

In het Nederlands betekent Earthship aardehuis. Het zijn woningen die hoofdzakelijk zijn gebouwd uit afvalmateriaal en aarde. De bouwers gebruiken schone energie via zon en wind.  Regenwater wordt opgevangen van het dak en gefilterd tot drink- en spoelwater. Men bouwt de huizen door ze gedeeltelijk in te graven. De muren worden vervaardigd van met aarde gevulde autobanden. Aan de zuidkant bevindt zich een glazen serre om optimaal gebruik te maken van zonlicht en zonnewarmte. De temperatuur binnen is gestabiliseerd door zware muren en daken. Er worden zoveel mogelijk gebruikte materialen toegepast in de bouw. Een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie berekende dat een Earthship ruim negenmaal minder milieubelasting veroorzaakt dan een vergelijkbaar traditioneel gebouw. 

Doepark Nooterhof

De Milieuraad, Landstede en de gemeente zijn bezig om de Nooterhof (een park gelegen tegenover park Weezenlanden) op te knappen. De nieuwe Nooterhof wordt een park waar meer doen met de natuur centraal staat. Doepark Nooterhof moet uitgroeien tot een praktisch kenniscentrum voor groen en duurzaamheid waar onderwijs, organisaties en burgers elkaar ‘in het groen’ kunnen ontmoeten. In hun plan stond de bouw van een theehuis. SWZ wilde graag een gebouw of woning bouwen die zij aan de huurders en burgers van Zwolle kan schenken in het kader van haar 100 jarig jubileum. Ook wil de woningstichting hiermee ervaring opdoen met de bouw van duurzame gebouwen. Het Earthship dat nu de functie van theehuis krijgt, is een unieke samensmelting van initiatieven.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “SWZ viert verjaardag met bouw Earthship”

  1. It’s life Jim but not as we know it. We come in peace, shoot to kill, shoot to kill. Startrekking across the universe…….

  2. dacht dat ik wel eens gelezen had dat boeren geen autobanden meer in het landschap mochten gebruiken m het plastic af te dekken op het persvoer ,en nu gaan ze hier oude flessen en autobanden in de grond stoppen en hoe zit dat dan met het milieu daar zijn ze altijd zo precies mee .

Reacties zijn gesloten.