Regio

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Ik heb eerlijk gezegd het gevoel dat het komt doordat er van bovenaf, zeg maar vanuit de Randstad, beslissingen worden genomen.
Foto: Peter Denekamp

Op de eerste werkdag van dit nieuwe jaar valt mijn regionale krant bij mij in het verkeerde pulletje. Ik kreeg stante pede heimwee naar die oude en voor mij zo vertrouwde Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, uitgegeven door de Zwolse familie Tijl. Een krant die z’n oorsprong vond in 1790 en tot begin deze eeuw heeft bestaan.

Met een redactie die voornamelijk uit Zwollenaren bestond of in Zwolle woonachtig was. Die wisten, om een voorbeeld te noemen, als in een nieuwsbericht een straat genoemd werd, precies over welke straat het ging, ja ze konden de straatnaam ook geheel correct spellen. Kom daar nu eens om.

Die eerste Stentor van 2024, dochter van het Algemeen Dagblad, opende met de kop: “In relatief rustige nacht in regio is Uddel dissonant”. Ik vroeg me meteen af, ligt Uddel tegenwoordig in de Zwolse regio?

Na een klein beetje speurwerk ontdekte ik dat alle onder De Stentor vallende ‘regionale’ bladen, twaalf stuks in het totaal, met bijvoorbeeld edities voor Zutphen, Deventer, Kampen, Flevoland en Salland, met hetzelfde bericht en foto openen.

Volgens de redactie klaarblijkelijk één regio, waarin Uddel, met ruim 3300 inwoners een dominante rol speelt. Daarom is het, vermoed ik, ook al lang heel gewoon dat we alle overlijdensadvertenties te zien krijgen van die twaalf ‘kopbladen’. Het merendeel van de overledenen of hun familie is hier niet gekend en voor veel lezers onbekend.

Natuurlijk levert het combineren geld op, maar als je pretendeert een regionale krant te zijn, vul de krant voor Zwolle dan met Zwols nieuws en niet de volgende pagina onder het motto ‘regio’ met nieuws uit Almere of Putten, dat hoort volgens mij dan bij het eerste katern.

Ik heb eerlijk gezegd het gevoel dat het komt doordat er van bovenaf, zeg maar vanuit de Randstad, beslissingen worden genomen. Daar meent men dat alles oostelijk van Utrecht één bevolkingsgroep, zonder onderlinge verschillen, is.

’t Is een gevoel, ik zei het al, dus kan ik het mis hebben en is het commentaar erop wellicht overbodig. ’t Is wel zo dat hetzelfde gevoel me ook bekruipt als ik de landelijke politiek beschouw of de besluitvorming bij de publieke omroep bezie.

Geloof het of niet, er valt bij mij niet heel vaak iets in een verkeerd pulletje. ‘k Ben wel elke dag nog blij dat ik in Zwolle woon.

Foto 1
Ik heb eerlijk gezegd het gevoel dat het komt doordat er van bovenaf, zeg maar vanuit de Randstad, beslissingen worden genomen. - Foto: Peter Denekamp
Ik heb eerlijk gezegd het gevoel dat het komt doordat er van bovenaf, zeg maar vanuit de Randstad, beslissingen worden genomen.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)