Het weer: Wolkenvelden en ‘s morgens kans op een buitje

Foto van auteur

Mastenbroek
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Maandagochtend loop je kans om nat te worden in Zwolle, vooral als je voor negen uur ‘s morgens de deur uitgaat. Hoe vroeger, hoe meer kans op een buitje. We beginnen met een temperatuur van ongeveer 8 graden, bij een zwakke westenwind.

De buienkans neemt geleidelijk af, dankzij stijgende luchtdruk. De bewolking lijkt echter de overhand te houden. Het zijn wolkenvelden die vanaf de Noordzee over onze regio trekken. Ze zijn niet aaneengesloten, zodat de zon af en toe doorbreekt. In de middag lukt dat het best en ook de buien verdwijnen. Het kwik stijgt naar 11 graden in de middag. De wind is dan overwegend matig, kracht 3, uit het westen. Hij neemt in de loop van de middag weer af, in de avond nog maar weinig wind.

In de nacht naar dinsdag zijn er opklaringen. Als het helder wordt, is de sterrenhemel te zien. In november is er een verhoogde kans op ‘vallende sterren’, want twee meteorenzwermen genaamd Tauriden en Leoniden zijn deze maand actief. Een meteoor van de Tauriden kan een opvallend oranje lichtspoor vertonen aan de hemel en is trager dan een gemiddelde meteoor.

Op een donkere plek – liefst buiten de stad – recht omhoog kijken vanuit een ligstoel is een goede manier om meteoren te spotten. Geduld (en warm aankleden) is vereist, want novembermeteoren zijn meestal minder talrijk dan bijvoorbeeld de Perseïden in augustus. De temperatuur daalt in de avond en nacht naar ongeveer 5 graden.

Dinsdag is er aanvoer van Noordzeewolken, waaruit waarschijnlijk geen regen valt. Hogedruk is in de buurt en dat helpt tegen wolken, zodat we toch uitgaan van meer zonneschijn in Zwolle. Na dinsdag stelt de wind nog maar weinig voor. Het is rustig herfstweer, in de tweede helft van de week met een toenemende kans op mist.