Het weer: Rustig novemberweer

Foto van auteur

Wipstrikkerallee

Zwolle – Donderdag is het rustig novemberweer. Je kunt het ook saai noemen, want het weer heeft weinig anders te bieden dan een grijs wolkendek. De wind doet ook al niet mee. Hij is zwak uit zuidelijke richtingen. Er is kans op een paar spatjes regen.

Nat word je in elk geval niet buiten, tenzij je bijvoorbeeld naar Hasselt gaat voor een duik in het buitenbad, dat daar in het winterseizoen gewoon open is. Dan moet je ‘s morgens vroeg, net als in Zwolle, wel een luchttemperatuur van 8 graden trotseren. In de middag is het maximum ongeveer 11 graden. Het helpt voor het gevoel dat er weinig wind staat. Met een beetje geluk wordt het wolkendek dunner en perst de zon zich er toch doorheen.

In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend worden brede opklaringen berekend boven Zwolle. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur kan kelderen naar een waarde dicht bij het vriespunt. Op de grond heb je dan al gauw lichte vorst. Er is vrijdagnacht kans op mistbanken, vooral in het buitengebied.

Vrijdag overdag is veel bewolking verdwenen, zodat de zon een stuk meer ruimte krijgt. Een oceaandepressie is via Schotland en de Noordzee op weg naar Nederland. In de middag zie je dat aan toenemende sluierbewolking op grote hoogte. Later in de middag en het begin van de avond volgt ook lagere bewolking, waar regen uit kan vallen. De zuidenwind neemt toe naar matig, kracht 3. In de avond wellicht aantrekkend naar kracht 4 uit zuid tot zuidwest.

In de nacht van vrijdag op zaterdag passeert de kern van de depressie. Het gaat ‘s nachts waaien en regenen. Mogelijk plenst het stevig, ook zaterdagochtend. In de middag is dat voorbij, zodat we waarschijnlijk geen compleet verregende zaterdag hebben.

De wind draait in het weekend naar het noordoosten tot oosten. Daarvandaan hoef je in deze tijd van het jaar geen warmte te verwachten. De maximumtemperatuur komt vanaf maandag tussen 7 en 10 graden uit. ‘s Nachts kan het licht gaan vriezen. Vanuit het oosten wordt in het algemeen drogere lucht aangevoerd. Met minder bewolking en meer zon. We wachten af of dat uitkomt.