Onbekende actiegroep verspreidt flyers voor coronademonstratie in Zwolle

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Actievoerders tegen het coronabeleid zijn zaterdag en zondag druk in de weer geweest om flyers in Zwolle te verspreiden. De oproep tot een coronademonstratie werd onder de ruitenwissers gestoken van geparkeerde auto’s in onder meer Holtenbroek, de Indische Buurt en Pierik. Ook zou de folder in brievenbussen zijn gedaan volgens Zwollenaren op social media.

Op de flyer staat in dikke letters “Demonstratie tegen coronabeleid”. Het protest richt zich specifiek tegen tweedeling, uitsluiting en het kabinetsvoornemen om 2G- beleid in te voeren. Met 2G kunnen ongevaccineerden geen groen vinkje meer krijgen in het coronatoegangsbewijs.

De demonstratie moet maandag plaatsvinden om half zeven ’s avonds op het Grote Kerkplein voor het stadhuis.

De gemeente Zwolle is op de hoogte van de voorgenomen demonstratie. “Ons hebben deze signalen inmiddels ook bereikt. De demonstratie is echter niet aangemeld bij de gemeente, we hebben er dus ook geen toestemming voor gegeven,” zegt Karin Obdeijn, woordvoerder van de gemeente.

Of er toestemming gaat komen is nog onduidelijk. “We zijn hier over in gesprek met de politie.” Omdat de actievoerders de folders vermoedelijk op grote schaal hebben uitgedeeld in en buiten Zwolle houdt de gemeente er rekening mee dat er zelfs bij een verbod toch gedemonstreerd gaat worden. “Met Rotterdam in ons achterhoofd houden we uiteraard alle opties open,” aldus Obdeijn.

Begin dit jaar na de invoering van de avondklok riepen actievoerders ook op tot een demonstratie. Burgemeester Peter Snijders kondigde toen een noodbevel af in meerdere gebieden. Iedereen die zich daar bevond zonder geldige reden kon worden weggestuurd of worden aangehouden door de politie. In de avond van de 25ste januari kwam het desondanks toch tot een confrontatie tussen actievoerders en de mobiele eenheid.

Foto's 2
Onbekende actiegroep verspreidt flyers voor coronademonstratie in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Onbekende actiegroep verspreidt flyers voor coronademonstratie in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

14 gedachten over “Onbekende actiegroep verspreidt flyers voor coronademonstratie in Zwolle”

 1. Wat is er precies laf aan de daad, Mehran?

  Blijkbaar voelt deze actiegroep de behoefte om kenbaar te maken het niet eens te zijn met een voorgenomen landelijk beleid. Met het afschaffen van het referendum welk ander instrument heeft de burger nog, naast het stemmen?

  Los van wat ik hier persoonlijk van vind, is het te begrijpen dat men weerstand heeft over het voorgenomen beleid dat veel impact heeft over de bewegingsvrijheid van burgers.
  En dat ze niet de normale (en wellicht onbekende) paden bewandelen voor het “aanmelden van een demonstratie” getuigt dat deze groep een bepaalde urgentie voelt om dit te organiseren.

  Ik vind het juist laf dat je er geen bezwaar tegen hebt om deze groep, tegen betaling, aan de schandpaal te laten nagelen.

 2. Nou, Bootsma.
  Je weet precies waar en hoe laat deze wappies morgen op het Grote kerkplein zullen zijn. Zet ‘m op!

  Nee, dit bedoel je natuurlijk niet echt. Maar vanwaar die frustratie?

  Ik ben oprecht benieuwd!

 3. De belangrijkste vraag die de onze Burgervader zich moet stellen is of de veiligheid van dit zelf benoemde demonstrantengroepje gegarandeerd kan worden?

 4. Ik hoop dat we nog steeds in een vrij land leven waar ieder zijn mening mag hebben.

  Iemand maar gelijk een straatrat noemen of door zijn knieen willen schieten hoort daar niet bij. Als dat is wat je wilt als iemand een andere mening heeft kun je beter naar Rusland of Noord Korea verhuizen.

 5. Wat een heerlijke reacties weer, nou nou…… Demonstreren is een recht. Punt. Dingen slopen is geen recht. Daar mag je inderdaad tegen optreden.

  Laten we hopen dat we geen Rotterdamse/Haagse taferelen krijgen fingers crossed.

  Ik ben er morgen wel bij, maar dan vredelievend.

 6. Je mag wel een mening hebben maar je blijft met je poten van andermans spullen af. Er komt veel tuig op zo’n demonstratie af dat uit is op rellen. Ook de demonstranten die op voorhand van plan zijn om vredig te demonstreren worden vaak in dit geweld meegetrokken. Met alle gevolgen van dien, zoals we de afgelopen dagen in andere steden wel hebben kunnen zien. Kan best zijn dat dit in Zwolle niet gaat gebeuren, maar de kans dat er helemaal niks kapot gaat in onze mooie stad is toch wel vrij klein. Ik ben dus tegen deze demonstratie. Daarnaast heeft dit niks met vrijheid te maken, maar die discussie ga hier maar niet aan. Op social media zal het wel anders staan en als je niet verder kunt denken dan je neus lang is dan is dat de waarheid toch?

 7. Laffe daders, zegt de anonieme Mehran , terwijl ze gewoon open en bloot flyers verspreiden. Wat een belangstelling zal er voor die beelden zijn zeg. Waarschijnlijk kun je de ‘daders’ vinden, MAANDAG op het GROTE KERKPLEIN voor het stadhuis.om 18:30. iedereen welkom die het niet eens met dit corona beleid.

 8. Moeten ze niet werken morgen of zijn dit de uitkering vangers of ander werkschuwe mensen die niks beters te doen hebben dan misinformatie verspeiden en denken dat facebook een nieuwszender is. Laat de 2G maar komen

 9. Laat het 2G maar komen inderdaad! Zoals Gommers zei, het maakt niets meer uit of je gevaccineerd bent, iedereen is even besmettelijk. Dus ga lekker met je 2G super spreaden en vergeet daarna niet je ouders en oma en opa ongetest te bezoeken. Je hebt immers een QR code en bent veilig. Vrolijk Kerstfeest Santos!

 10. Iedereen heeft recht op een eigen mening.

  Demonstreren is het recht om je mening te laten horen.

  Rellen/slopen <> Demonstreren

  Sommige mensen gebruiken inderdaad alleen hun neus om een mening te vormen. Anderen (gelukkig) hun hersens.

  Tot vanavond😘 🐑

Reacties zijn gesloten.