Zwolle – Een mini-cohortafdeling, zo zou je het kunnen omschrijven. De Respiratory Care Unit (RCU) op de afdeling Longgeneeskunde van Isala Zwolle waar vier coronapatiënten continu saturatiebewaking kunnen krijgen.
“De RCU is in november 2020 geopend, om de Intensive care te ontlasten,” licht Bianca Drost, leidinggevende op Longgeneeskunde, toe. Precies een jaar later opent de afdeling opnieuw door de oplopende besmettingen en de volle IC. Bianca: “De patiënten liggen op de RCU aan de Optiflow, een apparaat dat zorgt voor constante toediening van zuurstof met flow. Sommige patiënten kunnen dankzij de RCU eerder van de IC af. Het is een soort klein cohortje.”
De afdeling zit tussen een verpleegafdeling en de IC in. “De verpleegkundigen die hier werken zijn ook allemaal geschoold in de Optiflow en werken op Longgeneeskunde.”
Door middel van een neusbril krijgen patiënten extra zuurstof. Deze bril is aangesloten op de optiflow. Dit is een apparaat dat heel snel, onder hoge druk, veel zuurstof de longen inblaast. Het geeft voorverwarmde en bevochtigde lucht, wat comfortabel is voor de slijmvliezen. De optiflow helpt om de luchtwegen meer te openen waardoor de longen weer beter zuurstof kunnen opnemen. Het geven van extra zuurstof met de optiflow wordt ook wel zuurstoftherapie genoemd.
Dagelijks overlegt de afdeling Longgeneeskunde met de IC of er patiënten overgenomen kunnen worden. Patiënten die stabiel genoeg zijn, maar nog wel zuurstof nodig hebben, komen in aanmerking. Eenmaal op de RCU krijgen ze alsnog 24 uur per dag zuurstof toegediend.
“Als het niet goed dreigt te gaan, krijgt de verpleging direct een signaal,” legt Bianca uit. “Hierdoor kunnen ze wel even weg bij het bed, maar zijn ze er direct bij als er iets is.” Het ‘kleine cohortje’ heeft plaats voor vier patiënten. Voor hen een grote stap voorwaarts: van de IC af en steeds dichter bij genezing.
Bron: Isala