Het weer: Zon en wolken, overdag meeste tijd droog

Foto van auteur

Kamperpoorterbrug
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Dinsdag zien de zon en Zwolle elkaar weer terug. In alle vroegte liggen op auto’s misschien nog resten van sneeuw die in de nacht is gevallen. Op de grond is alles waarschijnlijk al lang verdwenen.

Er zijn ‘s morgens vroeg opklaringen waardoor de temperatuur aan de grond nog even kan wegzakken richting het vriespunt. Natte plekken zijn mogelijk glad door bevriezing, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Na negen uur ’s morgens loopt het kwik, geholpen door wat zon, op naar een maximum van ongeveer 6 graden even na met middaguur. In de ochtend trekt misschien nog een mini-buitje over, in de middag is de kans daarop verwaarloosbaar.

De wind blijft binnen de perken met kracht 3 uit het zuidwesten. In de middag draait hij naar het zuiden en ’s avonds naar het zuidoosten. Deze winddraaiing in Zwolle hangt samen met een stormdepressie genaamd Barra, die over de Atlantische Oceaan op Ierland afkoerst. Er staan diverse windwaarschuwingen uit voor de Ierse kust. Barra veroorzaakt daar dinsdag storm met zeer zware windstoten van naar verwachting 100 tot 130 kilometer per uur of zelfs nog harder, die hoogstwaarschijnlijk schade zullen aanrichten.

Met stormwind krijgen wij niet te maken, maar dinsdag is wel een front van Barra onderweg naar onze regio. Boven Zwolle zie je in de middag op hoogte de eerste wolkenvelden. Die horen bij het front. In de avond neemt de bewolking verder toe en in de nacht naar woensdag gaat het flink regenen. Hagel kan ook uit het massieve wolkendek vallen en misschien natte sneeuw.

In de nacht van dinsdag op woensdag levert dit kans op gladheid op door winterse neerslag. Zeker is dat de wind ‘s nachts toeneemt naar kracht 4, boven water en open terrein misschien korte tijd windkracht 5, een vrij krachtige wind.

Donderdag en vrijdag neemt de wind gestaag af. Er zijn wolkenvelden, maar die lijken niet aaneengesloten zodat de zon geregeld in beeld is vanuit Zwolle. Beide dagen kan een enkel spetterbuitje op bezoek komen. De temperatuur overdag is 3 à 4 graden en er is kans op nachtvorst.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)