Zwolle in de sneeuw te zien tijdens aflevering eo-programma Rail Away

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Als in februari 2021 Nederland ineens te maken krijgt met sneeuw en vorst is dat een gelegenheid bij uitstek om een sneeuwaflevering op te nemen in eigen land. Het resultaat is een treinreis langs de IJssel, van Zwolle naar Zutphen. Een aflevering met de nodige sneeuw- en ijspret.

Deze sneeuwaflevering begint op het geheel verbouwde station van Zwolle. Terwijl de trein van de Nederlandse Spoorwegen de buitenwijken van de stad verlaat, zien we al wat er gebeurt als het in Nederland even vriest: de ijzers worden onder gebonden en we genieten van het koude winterweer.

De spoorlijn langs de IJssel kwam in 1866 gereed. Dat betekende voor steden en dorpen langs de rivier een grote vooruitgang. Tot die tijd werd de verbinding tussen de steden onderhouden met een stoomboot over de rivier en paardekoets over de weg.

Winter in Nederland betekent ook een grote opgave voor de NS en ProRail. Met de winterdienstregeling valt een deel van de treinen uit, terwijl andere treinen worden verlengd. Ook de ijsvorming onder treinen vormt een serieus probleem.

Na de dorpen Wijhe en Olst arriveert de trein in Deventer. De weidse omgeving gaat over in in een meer bosachtig gebied met statige landhuizen. De spoorreis eindigt in een van de oudste steden van Nederland: Zutphen.

De aflevering van Zwolle in Rail Away is donderdag 30 december om 20.05 uur op NPO 2 te zien.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)