Hoe gaat het nou verder met de ontwikkeling van het oude IJsselcentrale terrein?

|   Laatste wijziging

Zicht op restanten centrale Harculo vanaf het Beekmanpad
Foto: Jan la Faille

Zwolle – De gebiedsvisie van het terrein is inmiddels vastgesteld. Dit houdt in dat de vervolgstappen de herontwikkeling van het terrein genomen kunnen gaan worden. Er moeten eerst werkafspraken met de gemeente gemaakt worden, voordat andere plannen gemaakt kunnen worden. Hoe gaat de samenwerking verlopen en wie is waar verantwoordelijk voor?

De volgende stap in het proces is het maken van een stedenbouwkundig en een natuurontwikkelplan voor het gebied. Hoe gaat de nieuwe Zwolse wijk er in grote lijnen uitzien? Het stedenbouwkundig plan gaat ENGIE niet zelf schrijven. Dit wordt gedaan door Kuiper compagnons. Dit bureau was ook betrokken bij de realisatie van de gebiedsvisie IJsselcentrale en Omgeving.

De afgelopen zomer van 2021 zijn er gesprekken geweest met het Natuurplatform Zwolle. De IJsselcentrale met de beide havens en de uiterwaarden grenst aan Natura 2000 gebied. Het Natuurplatform Zwolle kan specifieke kennis bijdragen over de flora en fauna op het terrein. Verder kunnen ze de onderzoeksvragen aan scherpen. Het bureau Royal Haskoning DHV gaat onderzoek doen naar de kleine marterachtigen. Ook zijn er contacten met andere partijen zoals Rijkswaterstaat, het Waterschap en Staatsbosbeheer omdat er in de omgeving van de locatie IJsselcentrale ook andere ontwikkelingen zijn. De gemeente en de provincie zijn ook betrokken bij de plannen.

Ronald A. Westerhuis heeft zich inmiddels in het oude koelwatergebouw van de centrale gevestigd. In dit gebouw stonden koelwaterpompen en filterinstallaties. Deze installaties zorgden ervoor dat water uit de IJssel gebruikt kon worden om stoom van de elektriciteitsproductie-eenheden af te koelen. Volgens Westerhuis gaat de hal ‘of the grid’. In de koelwaterhal wil hij een horeca gelegenheid ontwikkelen met een ‘no waste’ concept. ENGIE is nu nog wel eigenaar van de locatie, maar daarnaast worden Ronald Westerhuis en BOEi steeds meer actief op het terrein. BOEi is een organisatie gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed.

Het ENGIE terrein was afgelopen zomer open voor het publiek. Vanaf het terrein kon je starten met de kunst-fietsroute van de IJsselbiënnale, Bennies had er gedurende  een aantal maanden een pop-up restaurant en in het najaar bood de locatie onderdak aan de expositie van de Zilveren Camera. Volgend jaar zullen er misschien weer nieuwe activiteiten plaatsvinden.

1 gedachte over “Hoe gaat het nou verder met de ontwikkeling van het oude IJsselcentrale terrein?”

  1. De vraag is eerder. Wie gaat er wonen? Is er wel plek voor Zwollenaren. Of komen die op een wachtlijst van een jaar of 15. Anders kunnen we misschien maar beter niet gaan bouwen en lekker natuur laten. Veel minder CO2 uitstoot.

Reacties zijn gesloten.