Het weer in het weekend: Zaterdag zeer zachte start van 2022, zondag wisselvallig

Foto van auteur

Lassuslaan
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag gaat het jaar 2022 droog en zeer zacht van start in Zwolle. Wolkenvelden zijn te zien boven de stad en de zon probeert daar doorheen te komen. Het is even afwachten hoe goed dat gaat lukken. De wind is minder prominent dan de afgelopen dagen. Vanuit het zuidwesten blaast hij zwak tot matig, kracht 2 tot 3.

Weerstation Heino, het officiële meetpunt van het KNMI voor onze regio, noteerde in de laatste twee dagen van 2021 recordhoge temperaturen van iets boven 14 graden. Ook het nieuwe jaar begint mild. Zaterdag wordt 12 tot 13 graden verwacht, terwijl een maximum van ongeveer 6 graden normaal is begin januari. Overdag en ‘s avonds staat geen regen op het programma. Na middernacht wel.

Zondag nadert namelijk een storing onze omgeving. Dat betekent grijze bewolking en een verhoogde kans op neerslag. Overdag valt af en toe wat regen of motregen. De middagtemperatuur is ongeveer 12 graden.

Zondagavond passeert een actief neerslaggebied behorend bij de storing. Tegelijkertijd neemt de wind toe naar een stevige kracht 4 tot 5 uit het zuidwesten. De meeste wind in het buitengebied en bij open water. Zondag overdag staat er ook al flink wat wind uit het zuidwesten: kracht 4.

In de nieuwe week valt de dalende temperatuur op. Dat begint maandag (10 °C), gaat door op dinsdag (7 °C) en woensdag (6 °C). De wind is nadrukkelijk aanwezig vanuit het zuidwesten, behalve op dinsdag wanneer hij tijdelijk uit het noordwesten komt.

Woensdag biedt hoop op een droge dag met zon, dankzij invloed van een hogedrukgebied met het centrum boven Frankrijk. In de nacht naar donderdag vriest het aan de grond mogelijk licht. Op de overige dagen is de kans op wolken en nattigheid groot.

Een goed weerjaar 2022 gewenst met voor ieder wat wils!