Zwolle in tv-serie Het verhaal van Nederland

Foto van auteur

Daan Schuurmans bij het Pestengasthuis in Zwolle
Foto: NTR

Zwolle – In de tv-serie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis.

Aflevering 5 gaat terug naar de tijd van pestlijders en predikanten (1350-1550). In deze aflevering bezoekt Daan Schuurmans Zwolle. Europa wordt in de veertiende eeuw geteisterd door een vreselijke ziekte die miljoenen slachtoffers eist: de pest. De kerk ziet deze Zwarte Dood als een straf van God.

De pestepidemie heeft in totaal vier eeuwen huisgehouden in Europa. Telkens als er weer een nieuwe golf uitbrak, raakten de mensen in paniek. Velen van hen sloegen op de vlucht. Maar zo zorgden ze er juist voor dat de epidemie zich uit kon breiden.

Steden probeerden zichzelf te beschermen door reizigers te weren en de stadspoorten op slot te doen. Markten en andere evenementen werden verboden. En de zieken werden weggestopt in pesthuizen, zoals in Zwolle.

Een groep geselbroeders, gelovigen die zichzelf pijnigden om in de gunst te komen bij god en rampen af te wenden, kwam naar Zwolle op zoek naar schuldigen van de ramp. Zij beweerden dat de joden waterputten vergiftigden om de christenen uit te roeien.

De angst van het volk was zo groot, dat ze zich lieten meeslepen door de geselbroeders en zich ook tegen de joden keerden. Met het gevolg dat alle joden in Zwolle werden verdronken of verbrand…

Deze aflevering van Het verhaal van Nederland is op woensdag 2 maart rond 20.35 uur te zien bij de NTR op NPO 1.

Foto's 2
Daan Schuurmans bij het Pestengasthuis in Zwolle - Foto: NTR
Daan Schuurmans bij het Pestengasthuis in Zwolle
Foto: NTR
Zwolle in tv-serie Het verhaal van Nederland - Foto: NTR
Foto: NTR