Topsportschool voor jonge padellers begint in Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – De eerste Nederlandse topsportschool met een talentprogramma voor jonge padellers. Daarmee start het Centre for Sports & Education (CSE) in Zwolle. Vanaf het schooljaar 2022-2023 kunnen zij bij het CSE een opleiding volgen en zich professioneel ontwikkelen in hun sport.

Padel is een uit Zuid-Amerika overgewaaide racketsport die razendsnel groeit in Nederland. Zo’n 75.000 Nederlanders staan regelmatig op de baan. Sportbond KNLTB verwacht dat dit aantal in de komende twee jaar meer dan verdubbelt. “Padel is een sport met potentie,” zegt Anje Boogerd, teamleider Topsport bij het CSE. “Steeds meer kinderen en jongeren gaan padellen. Daarom hebben we een nieuw programma ontwikkeld.”

Initiatiefnemers zijn Edgar van Perlo van Ons Project en padeltrainer Jean Siemeling. “We willen jonge kinderen in Noordoost-Nederland via schoolprojecten laten kennismaken met padel. Een samenwerking met het CSE sluit daar mooi bij aan.”

Het talentprogramma is geschikt voor jonge, enthousiaste, ambitieuze padellers die in groep 7 of 8 van de basisschool of op de middelbare school zitten. Ze beginnen hun dag met een training op de padelbaan. Daarna gaan ze naar het moderne schoolgebouw in Zwolle om lessen als wiskunde, Nederlands en geschiedenis te volgen. Ook krijgen ze Sportondersteuning, waarbij ze kennismaken met andere sporten en van alles leren over voeding, leefstijl en mentaal welzijn. Na schooltijd trainen ze bij hun eigen vereniging.

Het CSE werkt samen met de grootste padellocatie van Nederland: de trainingen vinden plaats op de indoor- en outdoorbanen van Peakz Padel bij de IJsselhallen in Zwolle. “Daarnaast zijn we in gesprek met sportbond KNLTB, waar padel sinds 2020 onder valt,” zegt Anje. “Ons programma vormt voor de KNLTB een mooie manier om de sport verder te laten groeien in Nederland. Met elkaar zetten we ons in voor de ontwikkeling van jong talent.”

Op zaterdag 12 maart van 15.00 tot 17.00 uur organiseert het CSE een kennismakingstraining tijdens het NK Padel bij Peakz Padel in Zwolle. Vervolgens is er op woensdag 23 maart een informatieavond bij het CSE.

“Vanaf dat moment kunnen geïnteresseerde padellers van 11 tot en met 15 jaar zich inschrijven voor de selectietraining op donderdag 31 maart,” vertelt Anje. “Op basis van deze training bepalen we wie er voor het talentprogramma in aanmerking komen. We hopen dat we na de zomer kunnen starten met een groep van minimaal acht padellers.”

Foto's 4
Topsportschool voor jonge padellers begint in Zwolle
Topsportschool voor jonge padellers begint in Zwolle
Topsportschool voor jonge padellers begint in Zwolle
Topsportschool voor jonge padellers begint in Zwolle