Nieuwe naam en uitstraling voor Topsport Talentschool: ‘blauwe kleur verwijst naar Zwolle’

Foto van auteur

Thomas van der Staak, directeur van het opleidingscentrum, maakte de nieuwe naam en uitstraling van het CSE bekend.
Foto: Obbe Bakker

CSE Zwolle heet vanaf nu CSE Topsportacademie Nederland. Dinsdag maakte Thomas van der Staak, de directeur van het opleidingscentrum, de nieuwe naam en uitstraling bekend.

Al meer dan vijftien jaar leidt het CSE talentvolle sporters op. Onder anderen voetballer Tijjani Reijnders en Europees hockeykampioen Floris Middendorp begonnen hun carrière bij het CSE. “Anders dan andere Topsport Talentscholen brengen we onderwijs en topsport samen,” vertelt Anje Boogerd, teamleider topsport. “Dit doen we door sport onderdeel van het lesrooster te maken. Zo voorkomen we overlap en missen onze talenten niets. Ze trainen elke dag een of twee keer, krijgen les en werken aan hun fysieke en mentale ontwikkeling. Zo bereiden ze zich voor op een carrière in zowel de topsportwereld als de maatschappij.”

Ambities waarmaken
Deze geïntegreerde aanpak op het gebied van sport en onderwijs is uniek in Nederland. Onder begeleiding van docenten en trainers kunnen talenten hun ambities waarmaken. “Toch weten veel talentvolle sporters niet van ons bestaan,” zegt Ruben Soppe, teamleider onderwijs. “Met onze nieuwe naam en uitstraling willen we daarin verandering brengen. De toevoeging ‘Topsportacademie’ zegt wat we zijn, de blauwe kleur verwijst naar Zwolle en het beeldmerk geeft ruimte aan eigen interpretatie. De een ziet een boek, de ander een springplank of een Olympische vlam.”

Best bewaard geheim
Om de unieke aanpak van CSE Topsportacademie Nederland kracht bij te zetten, zijn vijf waarden geformuleerd: Play, drive, skills, character en belief. “Deze waarden zaten voorheen in ons hoofd en staan nu op papier. Ze komen overal terug. In de programma’s, in onze gesprekken en in het gebouw,” zegt Boogerd. “We nodigen talentvolle sporters uit om binnen te kijken, zodat zij het best bewaarde geheim van Nederland kunnen ontdekken. Niet met het doel om in aantal te groeien, maar om de absolute toptalenten aan ons te blijven binden.”

Negentien sporten
CSE Topsportacademie Nederland startte in 2008 om talentvolle sporters een overzichtelijk onderwijs- en sportprogramma te bieden. De eerste lichting bestond uit een jeugdteam van PEC Zwolle en een groep jonge basketballers van Landstede Hammers. Inmiddels zitten zo’n 650 talenten op CSE Topsportacademie Nederland. Zij volgen basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Van atletiek tot wielrennen en zwemmen, er zijn programma’s voor maar liefst negentien sporten.

Foto's 3
Thomas van der Staak, directeur van het opleidingscentrum, maakte de nieuwe naam en uitstraling van het CSE bekend. - Foto: Obbe Bakker
Thomas van der Staak, directeur van het opleidingscentrum, maakte de nieuwe naam en uitstraling van het CSE bekend.
Foto: Obbe Bakker
De blauwe kleur in het logo verwijst naar Zwolle. - Foto: Obbe Bakker
De blauwe kleur in het logo verwijst naar Zwolle.
Foto: Obbe Bakker
Het logo werd onthuld in bijzijn van leerlingen op het plein voor de school aan de Boerendanserdijk. - Foto: Obbe Bakker
Het logo werd onthuld in bijzijn van leerlingen op het plein voor de school aan de Boerendanserdijk.
Foto: Obbe Bakker