Opdracht Verhalen van Harculo aan drie professionele fotografen

Foto van auteur

Centrale Harculo in 2018
Foto: Loes la Faille

Zwolle – Stichting De Stad Verbeeldt (DSV) geeft drie professionele fotografen/beeldmakers de kans om via visual storytelling het steeds veranderende karakter van de stad te onderzoeken en visueel vorm te geven.

Uitgangspunt is ‘het eeuwige verhaal’ van de stad als ontmoetingsplek waarin de grote veranderingen van deze tijd zich manifesteren. Als onderdeel van het programma ‘De Stad Verbeeldt….weer!’ ontwikkelt DSV een apart project voor professionals met als titel Verhalen van Harculo: hoe zag de wereld van de voormalige IJsselcentrale er uit? Welke werkzaamheden werden er verricht? Hoe werd de stroom opgewekt en gedistribueerd in de regio?

Welke transitie heeft het bedrijf doorgemaakt van kolen, gas naar olie? Wat betekende dit voor de werknemers van de Centrale Harculo? Voor welke uitdagingen stonden werknemers in tijden van verandering en afbouw van Centrale Harculo?

Herinneringen, waarnemingen, archiefbeelden, interviews met oud-werknemers, oud-dienstverleners en wijkbewoners kunnen ingrediënten zijn voor deze eigentijdse foto-, filmopdracht of multimediale productie.

De Stad Verbeeldt heeft contact met 25 oud-medewerkers, oud-dienstverleners, die in de centrale gewerkt hebben. Op dit moment zijn 25 amateurfotografen, filmers, beeldmakers al een beeldverhaal rond een personage aan het maken.

Voor de expositie ‘De Stad Verbeeldt…weer! – Verhalen van Harculo’ worden tevens drie professionele fotografen, filmers, beeldmakers uitgenodigd om een eigen fotografieserie, film en/of multimediale productie over dit gebied en de verhalen daaromheen te maken. In september 2022 worden deze samen met de Zilveren Camera 2021 geëxposeerd.

De Stad Verbeeldt wil op deze wijze een bijdrage leveren aan de cultuurhistorische geschiedschrijving van de Centrale Harculo voor de regio Zwolle.

Stichting De Stad Verbeeldt stelt een bedrag van 5000 euro beschikbaar voor elke geselecteerde foto- of filmopdracht, inclusief productie, expositie en – in overleg – een (multimediale) productie, te publiceren op de site van De Stad Verbeeldt.

De gemeente Zwolle heeft subsidie verleend voor deze foto-/filmopdracht. Een professionele vakjury zal uit de inzendingen drie opdrachten kiezen. Daarbij zal zij vooral kijken naar conceptuele onderbouwing en fotografische/filmische kwaliteit.

Voor meer informatie: www.destadverbeeldt.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)