Parentshouses in Zwolle: als samenwonen niet meer gaat

Zwolle – Gemeente Zwolle is van plan om samen met de drie woningcorporaties uit de stad (deltaWonen, SWZ en Openbaar Belang) én in de vorm van een pilot, drie Parentshouses te realiseren. Dit is tijdelijke huisvesting voor ouders die door een relatiecrisis of scheidingssituatie niet meer bij elkaar kunnen wonen.

Het is een woning waar een aantal ouders tijdelijk een kamer kunnen huren. In een Parentshouse kunnen zij in de buurt van hun kinderen blijven wonen en kunnen kinderen de vertrekkende ouder regelmatig blijven zien. Hiermee hoopt de gemeente (verdere) escalatie in de gezinnen te voorkomen en de daarmee samenhangende negatieve gevolgen voor de kinderen.

Rust in een ingewikkelde tijd

Het Sociaal Wijkteam, medewerkers van het Relatie- en Scheidingsteam Zwolle en andere professionals in de stad zien dat het vinden van huisvesting een groot probleem is bij stellen die een relatie time-out nodig hebben of besloten hebben uit elkaar te gaan. Ook de woningcorporaties krijgen meldingen van inwoners die geen woonruimte kunnen vinden, terwijl het samen in één huis wonen echt niet meer gaat.

Spanningen door gedwongen samenwonen, onvrijwillig verder weg wonen, steeds wisselende woonplekken en soms zelfs dakloosheid zijn de mogelijke gevolgen. Met het realiseren van Parentshouses wil de gemeente ervoor zorgen dat de betrokken gezinnen rust krijgen in deze vaak ingewikkelde en moeilijke tijd. Op basis van een schatting gaat het in Zwolle om ongeveer 150 gezinnen die in deze lastige situatie verkeren. Niet iedereen zal gebruik willen maken van de mogelijkheid om in een Parentshouse te verblijven, maar de vraag naar geschikte woonruimte is groot.

Met het realiseren van Parentshouses zet de gemeente weer een stap in het voorkomen van complexe scheidingen. De gemeente heeft samen met een breed netwerk van Zwolse professionals een visie hierop ontwikkeld. De kern van deze visie is de-escalatie en instandhouding van het ouderschap. Het welzijn van de kinderen in scheidingssituaties staat daarbij voorop.

Wethouder Michiel van Willigen over de Parentshouses: “Het realiseren van Parentshouses is, mede door de goede samenwerking met onze woningcorporaties, in een stroomversnelling gekomen. Het is zo ontzettend belangrijk voor kinderen dat zij een stabiele situatie hebben thuis. En als samenwonen niet meer gaat, dan is het fijn dat er toch mogelijkheden zijn die ervoor kunnen zorgen dat er meer rust komt voor de ouders en daarmee ook voor de kinderen. Ervaringen uit de gemeenten Raalte en Deventer laten ons zien dat hier ook echt gebruik van gemaakt wordt.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)