SWZ bouwt in Diezerpoort appartementen voor alleenstaande ouderen

Foto van auteur

Impressie SamSam Huis Albert Cuypstraat

Zwolle – SWZ laat in Diezerpoort dertig nieuwe appartementen bouwen. Het is een uniek woonconcept, aldus SWZ: het SamSam Huis. Er komen twintig appartementen op de eerste en tweede verdieping voor alleenstaande 70-plussers, verdeeld over vier blokken van vijf appartementen.

Net als in een studentenhuis wonen de bewoners zelfstandig, maar delen ze ook ruimtes. Wiepke van Erp Taalman Kip, directeur-bestuurder, is blij met het unieke woonconcept: “Het past heel goed in de veranderende samenleving, waarin een groeiende groep ouderen zich weleens eenzaam voelt. In het SamSam Huis wonen zij zelfstandig, maar is gezelschap altijd in de buurt.” De overige tien appartementen op de begane grond zijn zelfstandige appartementen zonder gezamenlijke ruimtes. Deze worden verhuurd aan 45-plussers.

Iedere bewoner heeft een eigen woonkamer met een kleine keuken, een slaapkamer en een badkamer. Zij delen daarnaast samen een woonkamer, een grote keuken en een logeerkamer.

In het gebouw worden zo veel mogelijk bestaande materialen hergebruikt, meldt SWZ in een persbericht. Er komen duurzame installaties in het gebouw, op het dak komen zonnepanelen. Ook de keukens worden circulair. Dat betekent dat ze eenvoudig uit elkaar gehaald kunnen worden voor hergebruik.

SWZ: “Er is ook oog voor de natuur. We plaatsen bijvoorbeeld vleermuiskasten en bestaand groen wordt opnieuw geplant.” De nieuwe appartementen komen op de plek van de portieketageflats aan de Albert Cuypstraat 62 t/m 108. Deze woningen worden binnenkort gesloopt.

SWZ verwacht de appartementen begin zomer 2023 op te leveren. Er komt een speciale aanmeldprocedure.