Micromusic in Eureka

Foto van auteur

Wie kent ze niet van de jaren ’80/’90 ? De spelcomputers, Atari, de Commodore 64, de Amiga, de MSX en natuurlijk de Nintendo. Een ding hebben ze allemaal gemeen, ze zijn 8-bit zijn en er kan muziek mee gemaakt kan worden. Micromusic is simpel gezegd, muziek gemaakt met oude spelcomputers waarbij men een typische klank te horen krijgt die bij de oude spellen hoorde. 

Een top-act uit deze scene is de Zwitser ”Stu” Vanavond stond hij in Eureka, waar een Micromusic feest georganiseerd werd. Geheel in stijl konden de bezoekers op schermen de graphics uit die tijd zien en kon men zich helemaal uitleven op de oude spelcomputers. In Februari 2007 organiseert Eureka waarschijnlijk een vervolg feest. 

Bezoekers konden zich helemaal uitleven op de Commodore 64

Mircomusic is een internet community die bestaat uit muzikanten en liefhebbers van oude computerspellen met een “do-it-yourself” instelling, waarbij juist gameboys en gratis muzieksoftware belangrijker zijn dan dure apparatuur en uitgebreide technische kennis.

Iedere 2 maanden komen er op de website http://www.micromusic.net gratis nummers beschikbaar, gecomponeerd door artiesten van over de hele wereld. De website werd in 1998 opgericht in Zwitserland door Carl (Gino Esposto) en SuperB (Michael Burkhardt) onder de codenaam “future lab”, een website voor en door lo-fi muziekliefhebbers met een passie voor computerspelletjes en elektronische muziek. 

Mircomusic werd in minder dan twee jaar tijd een multimedia website die uniek is op het net. De zeer actieve Micro-community telt inmiddels meer dan 16.000 mensen (waaronder o.a. Ed dmx, Cylob, Lektrogirl en Global goon) en de kwaliteit van de geuploade muziek heeft een niveau bereikt dat een nieuwe standaard definieert op het gebied van low-tech muziek. In 2005 bracht Beck een remix-12″ uit waarbij hij 4 nummers van zijn nieuwe album door enkele Micro-artiesten heeft laten remixen.  

Naast het online gebeuren zijn er steeds vaker evenementen waarbij artiesten elkaar ontmoeten voor live optredens, ideeën uitwisselen en afspraken maken voor nieuwe party’s zoals in Londen, San Francisco, Zürich, Barcelona en tegenwoordig ook met een levendige scene in micro-parties in Nederland. Met regelmaat organiseren Micromusic-HQ Enschede i.s.m. Alles Los Producties evenementen waarbij Mircomusic-artiesten uit de hele wereld optreden. Dit gaat van meerdaagse toertjes door Nederland tot aan festivals waarbij aandacht aan alle aspecten van de micro-scene wordt besteed. Micromusic artiesten traden o.a. al op in Paradiso, Nighttown, Atak, Het Burgerweeshuis, Amsterdam dance event en het Lowlands festival 2005. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Micromusic in Eureka”

  1. Microwavezzz was ;D ;D ;D!

    Last Action Hero klappte er al wreed in, maar Stu blies het dak er gewoon faliekant AF!

    Volgende keer zeker weer!

Reacties zijn gesloten.