ANBO Roze en COC Zwolle starten 50-plusmiddag

Foto van auteur

ANBO Roze en COC Zwolle beginnen een nieuwe activiteit voor ‘roze ouderen’. Met een maandelijkse ontmoetingsmiddag wordt homoseksuele, lesbische en biseksuele 50-plussers een extra mogelijkheid geboden om leeftijdsgenoten te ontmoeten. De eerste 50-plusmiddag is op 27 maart 2007 vanaf 14.00 uur.

De 50-plusmiddag wordt elke vierde dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.30 uur gehouden in het COC-café in de Zwolse binnenstad (Kamperstraat 17). Iedereen is welkom, maar de aandacht wordt vooral gericht op 50-plussers uit het werkgebied van COC Zwolle (23 gemeenten in Overijssel, Flevoland, Gelderland en Drenthe). Vrijwilligers van ANBO Roze en COC Zwolle zijn aanwezig voor een gesprek. Ook kunnen thema’s besproken worden. In de toekomst kunnen met bezoekers ook andere activiteiten worden georganiseerd, zoals excursies of een museumbezoek.

Isolement
Homo-ouderen raken vaak sneller in een sociaal isolement dan heteroseksuele leeftijdgenoten, blijkt uit recent onderzoek van ANBO en COC Nederland. Veel oudere homoseksuele mannen en lesbische vrouwen zien als een berg op tegen een verzorgingstehuis of een andere woonzorg-situatie. Een coming-out in een verzorgingstehuis kan stuiten op onbegrip. Ook kunnen roze ouderen te maken krijgen met verplegend personeel dat weinig kennis heeft van homoseksualiteit.

Volgens cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is zeven procent van de Nederlandse bevolking homo- of biseksueel. Daarvan zijn 350 duizend mensen ouder dan 50 jaar. Deze groep laat zich steeds duidelijker zien en geeft de samenleving extra kleur. Met de toenemende vergrijzing ontstaat er ook een steeds grotere groep homo en lesbische ouderen.


40-pluscafé

De nieuwe middag onderscheidt zich van het succesvolle maandelijkse 40-pluscafé van COC Zwolle. Het 40-pluscafé (dat wordt gecombineerd met het Stijldanscafé van het COC) wordt elke tweede zondag van de maand gehouden en wordt veelal bezocht door ‘jongere ouderen’.

De ANBO voor 50-plussers is een vereniging van, voor en door 50-plussers. COC Zwolle is de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit.

Meer informatie is te vinden op www.rozeouderen.nl, www.coc.nl/ouderen, www.anbo.nl en www.coczwolle.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)