Verkeersmaatregelen Koningsnacht en Koningsdag

Foto van auteur

Foto: Bert Dijkink

Zwolle – Op woensdag 27 april wordt in Zwolle Koningsdag gevierd met festiviteiten op verschillende plekken, zoals in de binnenstad.

De activiteiten en het verwachte grote aantal bezoekers hebben gevolgen voor het verkeer. Daarom neemt de gemeente verkeersmaatregelen, zowel in Koningsnacht als op Koningsdag. Meerdere wegen worden afgesloten.

In de binnenstad wordt een aantal wegen afgesloten om ruimte te maken voor voetgangers. Bijvoorbeeld de zijwegen van Blijmarkt – Koestraat, en daarmee ook Praubstraat – Sassenstraat. De afsluiting is op Koningsavond 26 april tussen 19.30 uur en 01.30 uur, en op Koningsdag 27 april tussen 11.30 uur en 20.00 uur.

Sinds 1 oktober 2021 is de rijroute Gasthuisplein – Nieuwe Markt dagelijks tussen 12.00 uur en 22.00 uur een voetgangerszone. Voor Koningsavond is de eindtijd hiervan verlegd naar 01.30 uur. Dit wordt aangegeven ter hoogte van Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat.

Vanwege een kleedjesmarkt is de Diezerstraat op 27 april ook ’s morgens afgesloten voor gemotoriseerd bevoorradend verkeer.

Op verschillende plekken in de binnenstad zijn er fietsenrekken, zoals op de Grote Kerkplein en Rodetorenplein. Ook kunnen de bewaakte fietsenstallingen worden gebruikt. Locaties en openingstijden staan op www.zwolle.nl/fietsparkeren

De stadslijnen van Keolis rijden op 26 april vanaf 17.00 uur en op 27 april de hele dag niet via Jufferenwal – Rodetorenplein, maar via de aangepaste route Pannekoekendijk – Katwolderplein. Stadslijnen 4 en 13 blijven rijden via de binnenstadhaltes aan Wilhelminasingel en Kerkstraat.

Bij de Wythemerplas vindt op 27 april het dance-event Kingdance plaats, tussen 12.00 en 23.00 uur. Bezoekers die met het openbaar vervoer naar Zwolle komen, kunnen met pendelbussen van en naar het event reizen.

Vanwege de verwachte drukte is er waarschijnlijk extra reistijd in de omgeving Ceintuurbaan – Oldeneelallee – Zalnéweg, vooral tijdens de avondspits.

Tussen 21.00 en 01.00 uur is de Oldeneelallee afgesloten op het gedeelte tussen de Marsweg en Gerenweg/Nipkowstraat, in de rijrichting naar Ceintuurbaan/N35. Verkeer wordt omgeleid via Marsweg – Gerenweg. De weg blijft open in de tegenovergestelde rijrichting (naar de IJsselallee).

Ook op andere plekken in de stad worden er activiteiten georganiseerd. Zo is er op het Assendorperplein een wedstrijd Pleinkunstenaar, in Park Eekhout Oranjepret, en in Zuid een versierde kinderfietsoptocht. Daarnaast is er in meerdere wijken een kleedjesmarkt met daaromheen andere activiteiten.