Het weer in het pinksterweekend: Zomers warm, vanaf zondagmiddag kans op forse buien

Foto van auteur

Händellaan
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag krijgt Zwolle wederom een voorproefje van de zomer. Net als vrijdag loopt de temperatuur op naar een aangenaam niveau van 24 graden. Sluierbewolking trekt hoog over de stad en kan weinig kwaad. De zon heeft er nauwelijks last van en regen komt er niet uit.

Vanuit het noordoosten waait een matig briesje, kracht 3. Meer sluierwolken trekken in de nacht vanuit het zuidwesten binnen. Deze horen bij een buienstoring die zich boven Frankrijk ontwikkelt. Eerste pinksterdag krijgt Zwolle ermee te maken. De sluierbewolking wordt zondagmorgen dikker, maar het is nog droog. Het warmt snel op. Rond het middaguur is een zomerse temperatuur van 25 graden binnen handbereik. Zondagmiddag koersen buien naar onze omgeving. Deze kunnen stevig zijn met veel regen en mogelijk onweer. Houd de lucht en buienradar in de gaten.

Ook zondagavond kan het nog spoken. Er worden neerslagtotalen van 15 tot 30 liter per vierkante meter berekend voor Zwolle en omgeving. De treksnelheid van de buien is niet groot, zodat ze langere tijd op één plek water kunnen blijven lozen. In de nacht naar maandag doven de buien uit en klaart het op.

Tweede pinksterdag keert de zon terug in gezelschap van stapelwolken. Het is overwegend droog. Een buitje is niet geheel uit te sluiten, vooral rond het middaguur. De temperatuur levert in. Het is ‘s middags rond 20 graden, wat gemiddeld is voor de tijd van het jaar. De wind heeft het zuidwesten opgezocht en doet dat met kracht 3 tot 4. Aan wind geen gebrek op tweede pinksterdag.