Het weer in het weekend: Bloedheet en later misschien een bui

Foto van auteur

Vechterweerd
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Het weekend verloopt bloedheet in Zwolle. Zaterdag is het volop zonnig en de lucht is droog. Het is nog dragelijk voor hittebestendige Zwollenaren die geen watjes zijn, zondag wordt de hitte vochtiger en ook voor hen minder dragelijk.

Zaterdagmiddag niet schrikken als misschien enkele wolken verschijnen boven de stad. Deze doen niks. Zondag schuift vanuit het zuiden hoge sluierbewolking binnen, die hoort bij een naderende storing uit Frankrijk. Beide dagen van het weekend moet je rekenen op een middagtemperatuur die in de stad stijgt naar een tropische 33 tot 35 graden. De hittegolf is een feit. De warme wind is zuidoostelijk en zwak. In de nacht van zaterdag op zondag zakt de temperatuur in Zwolle niet meer onder de 20 graden. Het is een tropennacht.

De nadering van de storing uit Frankrijk gaat gepaard met een luchtdrukdaling vanaf zaterdagmiddag. Ook zondag zie je de barometer dalen.

Zondag wordt de sluierbewolking wat dikker. Er komt ook middelbare bewolking bij, waar de zonnestralen waarschijnlijk nog wel doorheen branden. Zondagavond hebben we een kleine kans op een onweersbui, die spontaan boven de stad kan ontstaan.

Maandag is het warm en benauwd in Zwolle. Het kwik wil omhoog naar 30 graden. Er is weinig wind uit zuidelijke richtingen. De hele dag is er kans op een bui, mogelijk een zware met onweer. Ze komen vanuit het zuiden opzetten of ontstaan boven de stad.

Ook dinsdag tot en met donderdag is er kans op buien. Zoals bekend zijn buien een plaatselijk verschijnsel met op de ene plek veel regen, terwijl elders geen druppel valt. De middagtemperatuur in de nieuwe week ligt iets boven de 25 graden, wat nog steeds zomers warm is.