Openluchtbad Zwolle decor voor locatievoorstelling We Zwemmen Nog

Foto van auteur

Zwolle – Het Openluchtbad Zwolle vormt in september het decor voor de openluchtvoorstelling We Zwemmen Nog van Theater de Makkers, creatief producent Bart Jansen en Vereniging Openluchtbad Zwolle.

Het bad, dat werd gebouwd in 1933 en sinds 1994 een rijksmonument is, ontkwam in 1991 ternauwernood aan sluiting dankzij een langdurige protestactie en bezetting van het terrein door inwoners van Zwolle. Dit verhaal inspireerde de initiatiefnemers voor de voorstelling We Zwemmen Nog. Een locatievoorstelling over een gemeenschap die het verschil maakt. De voorstelling is te zien van donderdag 8 tot en met zaterdag 17 september. De kaartverkoop is gestart.

Het had weinig gescheeld of het Openluchtbad Zwolle werd dertig jaar geleden met de grond gelijk gemaakt. Toen de gemeente Zwolle in 1991 besloot het Openluchtbad te sluiten en het terrein te verkopen, kwamen bewoners in verzet door het terrein te kraken en er 77 dagen lang te verblijven in tenten en caravans. Deze actie voorkwam dat het zwembad werd gesloopt.

Om het bad te kunnen blijven exploiteren is in 1992 de Vereniging Openluchtbad Zwolle opgericht. Dit bewonersinitiatief heeft het bad overgenomen van Gemeente Zwolle en weet het al dertig jaar te exploiteren door de inzet van zo’n 150 vaste vrijwilligers en duizenden leden.

Tot en met half juni beheert Theater de Makkers, in samenwerking met studenten van ArtEZ Docent Theater, een minicamping op het terrein van het zwembad, als startschot van de voorstelling. Vanaf de camping halen de theatermakers verhalen op bij de krakers en andere betrokkenen van toen en gaan ze in gesprek met de zwemmers en buurtbewoners van nu. Wat betekent het zwembad voor jou? Wat is voor jou het strijden waard? En hoe is het om te strijden voor iets dat je veel waard is? In de tussentijd verrassen de studenten van ArtEZ badgasten met een optreden vanaf de camping.

Tijdens We Zwemmen Nog beweeg je je als bezoeker door een mini-utopie vol verhalen, dans, muziek, sport en theater. Een openluchtvoorstelling over een gemeenschap die het verschil maakt, gedragen door vrijwilligers, zwemmers, liefhebbers van het zwembad en de krakers van toen, in samenwerking met de theatermakers. Wil je meedoen, meehelpen of de voorstelling bezoeken? Kijk op www.wezwemmennog.nl.