Ontvoering bij Jumbo in Assendorp, twee verdachten blijven voorlopig vastzitten

Foto van auteur

Foto ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Een Zwollenaar is op 5 november vorig jaar ontvoerd nabij de Jumbo supermarkt aan de Assendorperstraat. Dat werd dinsdag duidelijk in de rechtbank tijdens een pro-formazitting. Tenminste drie mannen zijn aangehouden als verdachten. Twee van hen zitten, sinds maart, in voorlopige hechtenis. Van een derde verdachte, Da S., is de voorlopige hechtenis inmiddels opgeheven.

Op de avond van 5 november wordt tussen acht en negen uur een Zwollenaar naar een busje gelokt bij de supermarkt in Assendorp. Daar wordt hij hardhandig in getrokken en krijgt een vuurwapen op zijn hoofd gezet. “Stap in en zet je telefoon uit,” krijgt hij te horen. “Jij wil gangster spelen en dan ga je nu zien wat er gebeurt. Je moet praten anders gaat deze door je hoofd.” De geblindeerde bus zet vervolgens koers naar een parkeerplaats bij het Westerveldse Bos.

Daar gaan de bedreigingen verder en de ontvoerders willen geld zien. “Je kunt het oplossen door vijfduizend euro te betalen. Het is een borg tot je een naam noemt.” De Zwollenaar moet tweeduizend euro direct aanbetalen. In het bos krijgt hij klappen en wordt geschopt. Ook wordt hem duidelijk gemaakt dat hij niet naar de politie mag gaan. “Anders gaan er gaten door je huis.” Een gijzelnemer zegt nog: “Ik ben tranquilo gebleven, anders had ik de trekker wel overgehaald.” Tranquilo is straattaal voor rustig blijven.

Op 1 maart valt een arrestatieteam binnen bij de, dan nog 18-jarige, Ali S. uit Zwolle. Het slachtoffer heeft hem herkend als bestuurder van het busje. Ali S. ontkent in de rechtbank dat hij betrokken is geweest bij de ontvoering. “Ik was die avond met mijn vriendin bij de Milligerplas.”

“Ik ben op een gewelddadige manier door het AT uit mijn huis gehaald, moest mijn negentiende verjaardag in beperkingen vieren, kan mijn opleiding tot beveiliger niet meer afmaken en werken voor de overheid kan ik door dit wel vergeten,” zegt Ali S. Het stoort hem dat de politie hem als verdachte aanmerkt omdat het slachtoffer denkt dat hij dat chauffeur was.

Zijn advocaat vindt het speurwerk van de politie niet al te sterk. “Het slachtoffer gokt dat mijn cliënt de bestuurder was. Hij heeft hem namelijk alleen van achteren gezien en zegt dat de lichaamslengte en zijn gewicht overeenkomen met S.” Zij vraagt dan ook om opheffing van de voorlopige hechtenis.

Mede-verdachte Arshia G. uit Zwolle werd op 8 maart aangehouden. Ook hij was achttien jaar ten tijde van de ontvoering. In de periode voor de ontvoering heeft hij WhatsApp-contact met Da S. De twee hebben het over research doen naar een autobrand. Op 11 oktober is de auto van de moeder van Arshia G. in brand gestoken aan de Rietbergmate in Zwolle-Zuid. Het duo noemt de naam van man die later ontvoerd werd. Ze verdenken hem ervan iets met de brandstichting te maken te hebben.

Arshia G., zelf niet aanwezig in de rechtbank, zegt via Skype tegen de rechter dat het gesprek niets te maken heeft met de ontvoering. Hij wil ook geen duidelijkheid geven waar het gesprek wel over ging. Ook tijdens het onderzoek van de politie beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Zijn advocaat is ook niet te spreken over het handelen van de politie. Agenten zouden Arshia G. herkend hebben op camerabeelden van de Jumbo. Volgens haar noemde de politie de beelden wazig, desondanks herkenden twee politieagenten G. aan zijn postuur in combinatie met zijn typische manier van lopen.” Zij vraagt de rechtbank om de voorlopige hechtenis van G. op te heffen.

De officier van justitie wil niets weten van een voorlopige vrijlating van het tweetal. Volgens haar gaat het om zeer ernstige misdrijven, gepleegd door jonge verdachten. Al eerder besloten de raadkamer en het hof dat er voldoende redenen waren om beide mannen in voorarrest te houden. “Er zijn nu geen nieuwe of zwaarwegende feiten aangedragen om ze vrij te laten.”

De drie rechters zijn het met haar eens. Het politieonderzoek is nog steeds in volle gang. Het ziet ernaar uit dat het klaar is voor de volgende pro-formazitting op 23 augustus. Tot die tijd blijven beide Zwollenaren in voorlopige hechtenis.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)