‘Jumbo-ontvoerder’ Arshia G. (20) moet cel in, jonge mededader (18) krijgt taakstraf

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Arshia G. (20) uit Zwolle en een 18-jarige plaatsgenoot zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld voor de ontvoering van een 18-jarige jongen bij de Jumbo aan de Assendorperstraat. Ali S. (18) uit Zwolle werd vrijgesproken. De rechtbank achtte zijn aandeel niet bewezen. Hij werd samen met de 18-jarige wel veroordeeld voor een gewelddadige straatroof in Holtenbroek. De jongste ontvoerder werd ook schuldig bevonden aan een inklimming in Wapenveld.

Op maandag 11 oktober 2021 staat rond 2.50 uur een grijze Opel Corsa in brand aan de Rietbergmate. Het is de auto van de moeder van Arshia G. Hij denkt te weten wie de dader is en samen met andere jongens wordt een plan bedacht om hem te ontvoeren en af te persen.

Hunt day
Arshia G. regelt een busje op vrijdag 5 november 2021. Hij appt een van de daders: “Haal jou zo meteen op, hunt day!” De jongste ontvoerder, die destijds 16 jaar was, heeft op dat moment al gebeld met de vermeende brandstichter. Ze spreken af om te praten bij de Jumbo in Assendorp.

Het slachtoffer neemt een vriend mee naar de Assendorperstraat. De 16-jarige Zwollenaar spreekt ze aan en samen lopen ze richting de huisartsenpraktijk aan de Assendorperdijk. Een andere, onbekende, jongeman heeft zich er dan al bijgevoegd. Die zegt dat het slachtoffer bij een geparkeerde bus moet gaan staan. De schuifdeur gaat open en weer een andere onbekende man bedreigt het slachtoffer met een vuurwapen en eist dat hij instapt.

5.000 euro boete
De vriend van het slachtoffer moet ook instappen, maar hij weet op tijd te vluchten. De bus zet koers naar een parkeerplaats bij het Westerveldse Bos. Het slachtoffer krijgt klappen en moet 5.000 euro boete betalen. Uiteindelijk wordt het slachtoffer door zijn ontvoerders vrijgelaten in Wipstrik.

Ali S. en de jongste ontvoerder pleegden een straatroof op maandag 17 januari 2022. Daar maakten ze iemand aan de Palestrinalaan een iPhone 13 afhandig. De jongste ontvoerder was verder nog betrokken bij een inklimming in Wapenveld op zondag 27 februari 2022. Daarbij maakte hij samen met anderen blikjes drinken buit.

Gewapende woningoverval
Arshia G. moet twee en een half jaar de gevangenis in voor zijn aandeel in de Jumbo-ontvoering. Ook moet hij het slachtoffer 10.000 euro schadevergoeding betalen en mag hij 2 jaar niet in een deel van Assendorp komen.

Arshia G. werd begin dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar vanwege een gewapende woningoverval. Voorzien van vuurwapens overviel hij samen met twee andere mannen een gezin in Bergen op Zoom. Tijdens de brute overval lag een kind te slapen in de woning.

Mishandeling en afpersing
De rechtbank veroordeelde Ali S. tot een gevangenisstraf van 4 maanden voor de diefstal met geweld, mishandeling en afpersing aan de Palestrinalaan. Daarnaast krijgt S. een straatverbod opgelegd, hij mag de komende 2 jaar niet in een deel van Stadshagen komen. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 1.100 euro.

De jongste Zwollenaar wordt veroordeeld voor de ontvoering, de straatroof in Holtenbroek en een inklimming in Hattem. Hij krijgt een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van een jaar. Ook hij moet zijn beide slachtoffers een schadevergoeding betalen. Daarnaast krijgt S. een straatverbod opgelegd, hij mag 2 jaar lang niet in een deel van Stadshagen komen.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)