Fay Boxum en Esmée Mulder van SWOL 1894 halen goud in Eindhoven

Foto van auteur

Fay Boxum met goud (midden)
Foto: SWOL 1894

Zwolle – Fay Boxum en Esmée Mulder van SWOL 1894 zijn afgelopen weekend gehuldigd als de allersnelste zwemsters van Nederland in hun leeftijdscategorie. Bij de Nederlandse Junioren Kampioenschappen lange baan zwemmen in Eindhoven wisten zij het goud te veroveren.

Boxum zwom dit weekend het meerkampklassement voor junioren 1 en 2. Vanaf het begin van het toernooi had zij de koppositie in het klassement al in handen. Zij moest deze favorietenrol echter nog wel waar weten te maken over alle afstanden. Uiteindelijk telden er van de tien afstanden negen mee voor het eindklassement. De talentvolle zwemster uit Zwartsluis pakte op acht van de tien races overtuigend de winst. Op de 100 meter rugslag werd zij nipt tweede en de 100 meter vlinderslag was goed voor een derde positie.

Fay Boxum’s voorsprong was echter al zo groot dat de totaalwinst haar niet meer kon ontgaan. Met 4949 punten won zij met maar liefst 532 punten voorsprong het meerkampklassement en pakte zij de kampioenstitel.

Esmée Mulder toonde aan te kunnen groeien in een belangrijk toernooi. Als junioren 3 zwemster in de leeftijdscategorie junioren 3/4 was een hoge klassering dit jaar niet heel waarschijnlijk. De 14-jarige zwemster uit Ruinerwold bleek echter in bloedvorm te verkeren. Na op de 200 meter rugslag in een fantastisch persoonlijk record al het brons te hebben veroverd, wist zij op de 200 meter wisselslag met een waanzinnige finish haar concurrent er met 0,03 seconden uit te tikken en de gouden plak te pakken.

Naast Boxum en Mulder verschenen ook SWOL 1894 teamgenoten Storm Boxum, Diede Veld en Seb Pieterman aan de start bij het NJK. Boxum moest zich net als Mulder als junioren 3 zwemmer staande weten te houden tussen het geweld van de junioren 4. Dat deed hij met verve. Van de acht starts zette hij er vier om in een persoonlijk record en op ‘zijn’ schoolslag steeg hij zelfs boven zichzelf uit. De snelle 1.11,38 op de 100 meter schoolslag was zelfs goed voor een plaats in de finale.

In de finale wist Storm Boxum deze tijd helaas net niet te verbeteren, met als eindresultaat een prima achtste plaats. Op de 200 meter schoolslag werd hij in een strakke tijd van 2.35,25 zesde in de leeftijdscategorie junioren 3/4 maar was hij met afstand de snelste junioren 3 zwemmer in het deelnemersveld.

Diede Veld zwom het meerkampklassement voor jongens junioren 1 en 2. Van de tien afstanden zwom hij vijf persoonlijk records. Het leverde hem een mooie dertiende plaats in het eindklassement op. Seb Pieterman gaf acte de présence op de 100 meter vrije slag. Hij noteerde een keurige tijd maar wist helaas zijn inschrijftijd net niet te verbeteren.

De Nederlandse Junioren Kampioenschappen lange baan zwemmen vonden plaats van 10 tot en met 12 juni in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. De snelste juniorenzwemmers van Nederland mochten op het NJK starten.

Foto's 4
Fay Boxum met goud (midden) - Foto: SWOL 1894
Fay Boxum met goud (midden)
Foto: SWOL 1894
Esmée Mulder met goud (midden) - Foto: SWOL 1894
Esmée Mulder met goud (midden)
Foto: SWOL 1894
Esmée Mulder brons (rechts) - Foto: SWOL 1894
Esmée Mulder brons (rechts)
Foto: SWOL 1894
Fay Boxum (midden) meerkampklassement - Foto: SWOL 1894
Fay Boxum (midden) meerkampklassement
Foto: SWOL 1894

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)