Het weer: Zonnig en tropisch warm

Foto van auteur

Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Maandag stroomt vanuit het zuiden zeer warme lucht naar Zwolle. ‘s Morgens om acht uur staat er al 18 graden op de thermometer en daar komt onder de brandende zon ruim 10 graden bij. We verwachten in de middag een maximumtemperatuur van 30 graden of nog iets warmer.

De zonnestraling wordt niet gedempt door bewolking van betekenis. Dunne sluierwolken op hoogte zijn het enige dat je aan de blauwe hemel kunt verwachten. Het is een kurkdroge dag. Er staat nauwelijks wind. Wie verkoeling op open water zoekt, voelt een zuchtje wind uit zuidelijke richtingen. ‘s Avonds blijft het onder een heldere hemel lang warm. Rond tien uur is het nog minstens 20 graden in de stad.

Dinsdagochtend om acht uur hebben we ook al zo’n 20 graden op de thermometer staan. Onder een wolkeloze lucht waar de zon de hele dag genadeloos staat te branden, komt vanuit het zuidoosten zeer warme lucht naar Zwolle. Op grote hoogte wordt een beetje Saharastof boven onze omgeving berekend, die de zonnestraling misschien iets dempt. Maar we gaan uit van woestijnhitte in de middag: minstens 35 graden. Een extreem maximum van 40 graden is ergens in de stad goed mogelijk.

De nacht van dinsdag op woensdag is een tropennacht waarin de temperatuur niet onder 20 graden daalt. Tegen de ochtend neemt de hoeveelheid vocht in de lucht toe en daarmee ook de kans op buien. Met deze buien vanuit het zuidwesten verjaagt een storing de tropenhitte uit onze omgeving.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)