Het weer: Woestijnhitte in Zwolle

Foto van auteur

Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Dinsdag zit Zwolle te puffen in een verzengende hitte. ‘s Morgens om acht uur hebben we al 20 graden of meer op de thermometer staan en daarna gaat het kwik als een raket omhoog. In de loop van de middag krijgt de stad minstens 37 graden Celsius te verdragen.

Ongetwijfeld wordt op diverse plekken in Zwolle een uitzonderlijk hoge temperatuur van 40 graden gemeten. Het is een droge woestijnhitte met een lage luchtvochtigheid, wat het voordeel heeft dat zweten gemakkelijk gaat. Dat is dan ook het enige lichtpuntje bij deze extreme hitte, die vrijwel niemand als prettig zal ervaren. De hete zuidoostenwind is zwak tot matig, kracht 2 à 3. De zon staat de hele dag ongehinderd aan een blauwe lucht te branden. Ook ‘s avonds is het nog zeer warm. Rond middernacht zakt het kwik onder de 30 graden.

Woensdagochtend om zes uur bereikt de temperatuur een minimum van 20 tot 25 graden. De dag moet dan nog beginnen en het ziet ernaar uit dat de temperatuur toch weer stijgt richting een tropische 30 graden rond het middaguur. Maar er gaat wat veranderen. De wind draait naar het zuidwesten, er verschijnt steeds meer sluierbewolking en daarna volgen ook lagere wolken. Het wordt onaangenaam broeierig.

De buien die verkoeling moeten brengen, kunnen in Zwolle wel eens op zich laten wachten tot woensdagavond. Met een beetje geluk gebeurt het eerder op de dag. In het volgende weerbericht bekijken we de verwachte aankomsttijd van de buien opnieuw.

Donderdag draait de wind door naar het noordwesten en is operatie afkoeling geslaagd. De maximumtemperatuur in de stad is ongeveer 21 graden. Vooral in de ochtend is er nog kans op een bui.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)