Het weer: Hitte in de middag

Foto van auteur

Steenstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Donderdag gaat de temperatuur in Zwolle na een nachtminimum van ongeveer 15 graden rap omhoog. Rond het middaguur wordt de zomerse 25-gradengrens gepasseerd. Daarna stijgt het kwik in de stad naar een zinderende 33 graden.

Het is een gortdroge hitte die door de brandende zon wordt opgestookt. Zelfs sluierwolken zijn zeldzaam en vliegtuigstrepen ontbreken vaak ook. De wind stelt in de ochtend weinig voor. In de middag misschien nog een matige wind uit het noordoosten tot oosten, maximaal kracht 3. In het buitengebied en boven water merk je, als je goed je best doet, nog iets van verkoeling. Regen is in de verste verte niet te bekennen.

De komende dagen is het droog, volop zonnig en wordt het nog heter. Zwolle ligt onder aanvoer van droge en zeer warme lucht uit het oosten tot zuidoosten. Tot en met zondag is het zeker dat de stad ‘s middags met tropische temperaturen van 30 graden of hoger te maken krijgt.

In de nachten zakt het kwik onder een heldere hemel gelukkig nog wel onder de 20 graden. ’s Avonds en ’s nachts maak je kans om aan de wolkeloze hemel ‘vallende sterren’ te zien. Dit zijn Perseïde-meteoren.

Volgende week is er kans op een bui, maar volgens de huidige berekeningen wordt de zomerwarmte daarmee niet verdreven.